До загибелі російських журналістів у ЦАР може бути причетна ПВК «Патріот» - джерело

До загибелі російських журналістів у ЦАР може бути причетна ПВК «Патріот» - джерело

29 Вересня 2018
1569
29 Вересня 2018
10:30

До загибелі російських журналістів у ЦАР може бути причетна ПВК «Патріот» - джерело

1569
Російський журналіст Орхан Джемаль, який разом із колегами загинув в Центральноафриканській республіці (ЦАР) 31 липня 2018 року, півроку проводив власне розслідування щодо постачання російської зброї найманцям приватних військових компаній у ЦАР. Саме це розслідування джерела вважають можливим мотивом до вбивства журналістів.
До загибелі російських журналістів у ЦАР може бути причетна ПВК «Патріот» - джерело
До загибелі російських журналістів у ЦАР може бути причетна ПВК «Патріот» - джерело

Про можливу причетність приватної військової компанії «Патріот» до загибелі журналістів повідомляє телеканал «Дождь» з посиланням на офіцера Міноборони РФ, бійця цієї ПВК і ветерана спецслужб, знайомого з одним з її співробітників. Можливим мотивом співрозмовники вважають розслідування поставок на африканський континент російської зброї, яке вів Орхан Джемаль.

За інформацією джерел, Джемаль займався розслідуванням паралельно зі зйомками фільму про приватну військову компанію «Вагнер», який робив спільно із журналістами Кирилом Радченком та Олександром Расторгуєвим для «Центру управління розслідуваннями» (ЦУР). Джерело в ЦУР повідомило, що Джемаль «займався чимось своїм» і нікому не розповідав про це.

Журналісти телеканалу «Дождь» зв’язалися із джерелом Джемаля, близьким до ФСБ, звідки він отримував консультації з питань постачання зброї.

«[Він] питав, як у російські ПВК надходить зброя. Частиною інформації я поділився - потім, у міру надходження інформації з його джерел, він питав у мене, наскільки вона достовірна і як її оцінювати. Я розповів йому рівно стільки, щоб його не зачистили: пояснив, що йому вже варто зупинитися. На жаль, він мене не послухався. У нас були не такі стосунки, щоб Джемаль мене слухався», - повідомив співрозмовник.

За його словами, головне, що цікавило журналіста, - на якій підставі зброю передають ПВК і як влаштована логістика поставок.

Журналіст звертався також до джерел в Міністерстві оборони (його друзі підтверджують, що у Джемаля були там «старі добрі контакти») й нібито отримав конкретнішу інформацію від людини, яка займається у відомстві логістикою: начебто під час відрядження в ЦАР повинна була відбутися передача зброї від Міноборони до російської ПВК. І начебто журналіст планував зафільмувати цей процес.

Журналістка і подруга Орхана Джемаля Надія Кеворкова сказала «Дождю», що «за кілька тижнів до загибелі він сказав, що його можуть ось-ось заарештувати». Інший близький загиблого журналіста згадав, що «за кілька тижнів до поїздки він відмовився від телефону: його прослуховували».

Офіцер Міноборони на умовах анонімності розповів, що після вбивства знімальної групи у військовому відомстві підвищили рівень секретності щодо теми російської присутності в Центральноафриканській Республіці.

Телеканал «Дождь» зазначає, що російське Міноборони не відповіло на офіційний запит у цій справі.

Версію про «російський слід» відпрацьовує у розслідуванні група Михайла Ходорковського. Джерела групи повідомляли, що 30 липня злочинці чекали на дорозі саме автомобіль з журналістами і там же бачили машину «з трьома озброєними білими людьми».

«Так, у нас є докази, які показують, що люди європейської зовнішності, яких місцеві впізнали саме як росіян (а мене всі запевняють, що місцеві жителі легко відрізнять французів від російських), були помічені в тому самому місці приблизно в той самий час», - підтвердив Ходорковський каналу «Дождь».

Ветеран російських спецслужб, знайомий з одним з членів групи, яка, як він стверджує, брала участь у вбивстві журналістів, розповів свою версію подій. За його даними, вбивць було троє, їх підтримували ще дві команди - групи забезпечення і прикриття. Спочатку, за його словами, їм нібито поставили «завдання по ліквідації», а вже потім - по інсценуванню нвчебто нападу місцевих грабіжників.

«Тому виникли "люди в тюрбанах", які грабують журналістів заради їх фотоапаратів і відеокамер. Людей перевезли з одного місця на інше, розбили скло, показали сліди боротьби», - стверджує співрозмовник.

Всі три команди, за його словами, «були виділені зі складу ПВК "Патріот"».

Версію про причетність «Патріота» до загибелі журналістів підтвердив, не уточнюючи подробиць, офіцер Міноборони, інформований про російську присутність в ЦАР, а також співробітник самої ПВК.

Судячи за даними співрозмовників «Дождя» в Міноборони, ФСБ, ветеранських структурах і серед найманців, ПВК «Вагнера» втрачає вплив; їй на зміну приходять нові військові компанії, головна з яких - «Патріот».

Нагадаємо, 31 липня стало відомо, що напередодні в ЦАР невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Проте учасники групи розслідувачів проекту «МБХ медіа», який належить Ходорковському, повідомили, що «версія звичайного пограбування як головного мотиву злочинців суперечить багатьом фактичним обставинам справи». МБХ повідомляє, що «вбивці не забрали з автомобіля деякі речі, які є в ЦАР цінними для грабіжника: наприклад, три каністри з бензином, що знаходилися в кузові». Правда, зазначають журналісти, вони забрали відеоапаратуру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1569
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду