У Ходорковського заперечують, що Джемаля, Расторгуєва та Радченка вбили через грабіж

У Ходорковського заперечують, що Джемаля, Расторгуєва та Радченка вбили через грабіж

16 Серпня 2018
1679

У Ходорковського заперечують, що Джемаля, Расторгуєва та Радченка вбили через грабіж

1679
Учасники групи розслідувачів вбивства журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва у Центральноафриканській республіці повідомили, що «версія звичайного пограбування як головного мотиву злочинців суперечить багатьом фактичним обставинам справи».
У Ходорковського заперечують, що Джемаля, Расторгуєва та Радченка вбили через грабіж
У Ходорковського заперечують, що Джемаля, Расторгуєва та Радченка вбили через грабіж

Про це повідомляє проект  «МБХ медіа».

Розслідувачі вказують на те, що 30 липня 2018 року злочинці чекали на дорозі між населеними пунктами Сібю і Декоа саме автомобіль із журналістами. Вони посилаються на власні джерела на блокопсту, через який проїжджав автомобіль із журналістами.

Розслідувачі заявляють, що незадовго до цього повз цей же блокпост проїхала як мінімум ще одна машина «з трьома озброєними білими людьми, схожими на найманців, і двома центральноафріканцями».

«Інформатори поки не змогли встановити, чи їхала ця машина в межах видимості від машини з журналістами. Але відомо, що через годину вона проїхала блокпост у зворотному напрямку», – повідомляють члени групи.

Крім того, розслідувачі посилаються на свідчення жителів розташованого неподалік села Кпаку, які відвідали пізніше місце вбивства та повідомили, що на місці події були сліди невеликого табору – група з близько 10 людей очікувала там автомобіль із журналістами впродовж кількох годин.

«Таким чином, організатори злочину знали, що цей автомобіль змінить спочатку запланований маршрут і поїде не на схід, до Бамбарі, а на північ, до Декоа», – йдеться на сайті МБХ.

Крім того, МБХ повідомляє, що «вбивці не забрали з автомобіля деякі речі, які є в ЦАР цінними для грабіжника: наприклад, три каністри з бензином, що знаходилися в кузові». Правда, зазначають журналісти, вони забрали відеоапаратуру.

Нагадаємо, у вівторок, 31 липня, стало відомо, що в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

За повідомленням «Медузи», офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова в коментарі до посту Шевченко припустила, що висновок про смерть було втрачено авіаперевізником. В ефірі телеканалу «Россия 1» вона додала, що в даний час МЗС займається відновленням документів, загублених під час перевезення тіл загиблих в ЦАР російських журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1679
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду