В'ячеслава Пивоварника, який назвав замах на Бабченка «операцією СБУ»,  оголошено у розшук

В'ячеслава Пивоварника, який назвав замах на Бабченка «операцією СБУ», оголошено у розшук

13 Вересня 2018
5785
13 Вересня 2018
15:05

В'ячеслава Пивоварника, який назвав замах на Бабченка «операцією СБУ», оголошено у розшук

5785
На YouTube опубліковано відеозвернення чоловіка, який називає себе В’ячеславом Пивоварником, оголошеного в Україні у розшук за терористичною статтею. Чоловік повідомляє, що замах на журналіста Аркадія Бабченка та «список 47-ми» – це нібито операція українських спецслужб
В'ячеслава Пивоварника, який назвав замах на Бабченка «операцією СБУ»,  оголошено у розшук
В'ячеслава Пивоварника, який назвав замах на Бабченка «операцією СБУ»,  оголошено у розшук

«Детектору медіа» стало відомо, що В’ячеслав Пивоварник оголошений Службою безпеки України у розшук.

Він підозрюється у скоєнні злочину за ст.258 ч.3 Кримінального кодексу України (Створення терористичної групи чи терористичної організації).

Є ухвала суду про дозвіл на затримання з метою приводу.

12 вересня на YouTube-каналі Viacheslav Pivovarnik з'явилося відео «Заява В'ячеслава Пивоварника: правда про справу Бабченко». Зазначимо, що це єдине відео, опубліковане на цьому каналі.

Чоловік називає себе В'ячеславом Пивоварником та говорить, що 12 вересня в місті Чоп на нього здійснили замах і це, нібито, стало причиною відеозвернення: «Був замінований вхід до мого будинку, де живуть мої батьки та вибуховий пристрій спрацював». 

Зазначимо, що на сайті ГУ Національної поліції у Закарпатській області є повідомлення про вибух у місті Чоп, опубліковане 12 вересня.

«Сьогодні, 12 вересня, близько 7-ої години ранку на лінію «102» надійшло повідомлення від 61-річної жительки міста Чоп, що на Ужгородщині. За словами заявниці, приблизно о 4-ій годині ранку невідома особа кинула на подвір’я її будинку вибуховий пристрій. Внаслідок його спрацювання пошкоджено вікно та частина зовнішньої обробки фасаду. Постраждалих внаслідок вибуху немає», – йдеться в повідомленні поліції.

Чоловік, схожий на пана Пивоварника, розповідає у своєму відеозверненні, що у 2010 році «був завербований Олександром Олександровичем Скіпальським, який був головою Головного управління розвідки Міноборони, а також він був заступником голови СБУ».

Колишній генерал-лейтенант СБУ Олександр Скіпальський у коментарі ВВС News Україна заперечив усе це, наголосивши, що з 2008 року перебуває на пенсії.

«Я його не знаю. Я з 2008 року перебуваю на пенсії і (2010 року. - Ред.) вже не мав стосунку до служби», – сказав він.

Чоловік на відео розказує, що «вбивство Бабченка» та «список 47-ми» нібито є спецоперацією СБУ.

«Справа Бабченка є нічим іншим, як частиною плану військового державного перевороту. Увесь цей шум, пов'язаний з якимись там списками журналістів, громадських діячів — це не що інше, як спецоперація СБУ, яка, по-перше, мала за мету спробу ліквідації російського опозиційного журналіста-блогера для того, щоб продемонструвати російський слід. По-друге, це було просто залякування та взяття під контроль частини журналістів та громадських діячів», – сказав він.

Прес-секретарка СБУ Олена Гітлянська у коментарі «Детектору медіа» назвала опубліковане відео «повною маячнею».

У Генеральній прокуратурі України підтвердили, що на відео громадянин України В'ячеслав Пивоварников та назвали фейком оприлюднену ним інформацію: «Указана інформація не відповідає дійсності, повністю спростовується зібраними органом досудового розслідування доказами і є черговим фейком, розповсюдженим спецслужбами Російської Федерації з метою спроби дискредитації правоохоронних органів України».

Нагадаємо, 29 травня увечері стало відомо, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який жив і працював в Україні. 30 травня на брифінгу голова Служби безпеки України Василь Грицак розповів, що Аркадій Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією СБУ.

31 травня до Шевченківського районного суду міста Києва надійшло клопотання щодо арешту Бориса Германа, якого Служба безпеки України підозрює в організації вбивства журналіста Аркадія Бабченка.  Згодом Шевченківський районний суд міста Києва арештував Германа на два місяці без права внесення застави.

Пізніше волонтер та учасник бойових дій на Донбасі Олексій Цимбалюк заявив, що начебто саме він був «виконавцем вбивства» Аркадія Бабченка. СБУ та прокуратура підтвердили цю інформацію. 

Борис Герман у суді також повідомив, що дійсно «замовив» вбивство Бабченка колишньому учасникові бойових дій на Донбасі Олексію Цимбалюку, проте це була лише імітація замовлення. Також Герман на суді назвав ім'я ймовірного замовника з РФ - В'ячеслава Пивоварника, який народився та виріс в Україні, але деякий час тому виїхав до РФ і нібито працює в «особистому фонді» Президента РФ Володимира Путіна.

30 серпня київського бізнесмена Бориса Германа, обвинуваченого в організації замаху на російського журналіста Аркадія Бабаченка, засудили до 4,5 років позбавлення волі піся того, як він визнав свою провину і пішов на угоду зі слідством.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5785
Читайте також
14.02.2019 10:13
Детектор медіа
2 652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду