detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
28.08.2018 11:35
Білорусь тимчасово обмежила виїзд з країни сімом журналістам (ДОПОВНЕНО)
Білорусь тимчасово обмежила виїзд з країни сімом журналістам (ДОПОВНЕНО)
Білорусь тимчасово закрила виїзд за кордон підозрюваним журналістам і редакторам у так званій «справі БелТА». Редакторам Tut.by , «БелаПАН» і кореспонденту Deutsche Welle вручили відповідну постанову

Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

На сайті асоціації зазначено, що 27 серпня в Слідчий комітет були викликані головний редактор Tut.by Марина Золотова, редактор новин порталу Анна Калтигіна і Галина Уласік, а також журналіст 42.tut.by Анна Єрмаченок, головний редактор «БелаПАН» Ірина Левшина, журналіст агентства Тетяна Коровенкова і кореспондент Deutsche Welle Павлюк Биковський.

Білоруська асоціація журналістів посилається на самих журналістів та їх колег та повідомляє, що їм було вручено постанову про тимчасове обмеження права на виїзд з Республіки Білорусь.

Крім того, за повідомленням асоціації, редактору Finance.tut.by Дмитру Бобрику 24 серпня був змінений статус зі свідка на підозрюваного і 27 серпня він також отримав постанову про тимчасове обмеження права на виїзд.

Зазначено, що виїзд не обмежений тільки головреду порталу Tut.by Марині Золотовій.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до прес-секретаря Білоруської асоціації журналістів Бориса Горецького.

Він повідомив, що так звана «справа БелТА» «створена владою для тиску та ослаблення позицій незалежних медіа в Білорусі».

«Безумовно, влада має права проводити перевірки та слідчі дії. Але ми вважаємо, що це не повинно заважати нормальному функціонуванню редакцій медіа. Відбувається ж навпаки»,прокоментував він.

Прес-секретар наголосив, що рішення білоруської влади щодо заборони на виїзд «зроблено виключно для ще більшого тиску на журналістів».

«На наш погляд, не було ніяких підстав блокувати роботу медіа 7 і 8 серпня. А робота фактично була блокована через обшуки в редакціях. Не було ніяких підстав затримувати журналістів і утримувати їх в ізоляторі. Немає ніяких підстав обмежувати виїзд журналістам, які вже дали слідчим підписку про явку і повністю її виконують. Тому вчорашнє рішення влади, на наш погляд, зроблено виключно для ще більшого тиску на колег. Щоб ще більше зламати дух журналістів, можливо, змусити давати свідчення у справі. Безумовно, це відіб'ється на роботі колег, бо багато хто з них з робочих питань дуже часто буває за кордоном. Биковський, наприклад, працює на Deutsche Welle, а Коровенкова є міжнародним оглядачем "БелаПАН"», – сказав він.

За повідомленням «Белорусских новостей», 27 серпня в Мінську міську раду подана заявка на проведення 15 вересня Маршу солідарності з журналістами та незалежними профспілками. Заявники просять мінську владу дозволити демонстарцію від кінотеатру «Октябрь» та мітинг біля Великого театра.

Нагадаємо, 7 серпня в редакціях видань «БелаПАН» і Tut.by пройшли обшуки. Співробітниць медіа Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Анну Колтигіну – відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще п'ятьох журналістів. 

8 серпня затримали чотирьох журналістів видання Realt.by і одного журналіста з іншого видання. Також повідомлялося, що білоруські силовики прийшли з обшуком до кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.

Увечері 8 серпня Слідчий комітет Білорусі відпустив журналістів порталу Realt.by Ігора Хмару, Марію Сороку, Олену Масловську і Владислава Кулецького. У відпущених взяли підписку про нерозголошення.

Близько дев'ятої години вечора 9 серпня будівлю СК залишив журналіст Олексій Жуков, після нього з'явилися редактор Tut.by Анна Калтигіна, журналіст Tut.by Анна Ермаченок, останньою вийшла головний редактор Tut.by Марина Золотова.

10 серпня з-під варти відпустили головреда «БелаПАН» Ірину Левшину та журналіста Deutsche Welle Павлюка Биковського.

 

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY