Войнович порекомендував дружині Медведєва не писати від імені уряду РФ

Войнович порекомендував дружині Медведєва не писати від імені уряду РФ

Російський письменник Володимир Войнович, який за радянських часів піддавався переслідуванням і змушений був емігрувати, відповів на лист дружини прем'єр-міністра Росії Світлани Медведєвої, який він отримав в урядовому конверті на своє 85-річчя.
Войнович порекомендував дружині Медведєва не писати від імені уряду РФ
Войнович порекомендував дружині Медведєва не писати від імені уряду РФ
2 Жов 2017
0
1951

Він опублікував лист у своєму Facebook.

Володимир Войнович повідомив, що отримав листа від Світлани Медведєвої незадовго до свого ювілею в Центральному будинку літераторів (ЦБЛ) у Москві. Письменник вирішив «похвалитися» перед гостями і зачитати послання, однак присутні в залі відреагували на почуте «нешанобливим дружним і гучним реготом».

«Розділити цей вечір зі мною в ЦБЛ прийшло чоловік, приблизно, чотири сотні. А як раз перед цим я отримав письмове привітання від Вас і вирішив похвалитися. Я припускав, що ті, що зібралися, порадіють за мене, і моє повідомлення про ваше послання зустрінуть оплесками. Але зал відреагував на почуте нешанобливим дружним і гучним реготом», - написав письменник у листі.

Він нагадав, що пережив різні форми сприйняття його заслуг високими інстанціями у Росії – від покарань до державної премії у 2000 році.

«Минуле з тих пір п'ятиріччя в житті нашої країни виявилося виключно напруженим. Блискуча зимова Олімпіада на південному курорті, повернення Криму в рідну гавань, війна в Донбасі, в якій ми, не беручи участь, несемо великі втрати, і війна в Сирії, яку ми продовжуємо, кілька разів успішно закінчивши. Зізнаюся, я, будучи невиправно поганим патріотом, не надто радів нашим успіхам і тому, природно, на цей раз теплих слів від першої особи держави не дочекався, і Ваш чоловік не надіслав мені жодного квіточки. Я поставився до цього з розумінням. Чи не заслужив, так не заслужив і не треба. І раптом Ваш лист», - написав Володимир Войнович.

Письменник був здивований, що лист від Світлани Медведєвої був відправлений у конверті  з написом великими літерами: «УРЯД РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ».

«Вихідний номер в нижній частині листа вказував на те, що лист продиктовано не щирим почуттям, а є видом казенної почесті невисокого ґатунку. І засмутився вже не стільки за себе, скільки за Вас», - зазначив він і порадив дружині російського прем’єра звертатися у таких випадках особисто, як приватна особа.

«Якщо Вам надалі захочеться висловити комусь письмово добре чи погане своє ставлення, звертайтеся до нього як приватна особа, пишіть від себе особисто, але ні в якому разі не від інстанції, в якій не перебуваєте. Інакше над Вами будуть сміятися, а мені за Вас буде боляче», - підсумував письменник.

Фото: gordonua.com

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 123
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 245
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 241
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 953
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 241
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду