У квітні ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова

У квітні ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова

8 Травня 2018
1387
8 Травня 2018
13:50

У квітні ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова

1387
У квітні Інститут Масової Інформації зафіксував в Україні загалом 17 порушень свободи слова. З них найбільше - дев’ять - у категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності».
У квітні ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова
У квітні ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова

Такі дані містить щомісячний моніторинг «Барометр свободи слова», повідомляє ІМІ. 

Порушення свободи слова були зафіксовані експертами ІМІ в семи регіонах. Найбільше випадків сталося в Києві – дев’ять, та по два випадки на Дніпропетровщині та Одещині, в інших регіонах – по одному випадку.

Порушниками в основному виступали приватні особи та місцева влада.

У квітні ІМІ зафіксував також три випадки обмеження доступу до публічної інформації з боку місцевої влади у Миколаївській та Одеській областях, та з боку Державної міграційної служби.

Водночас експерти ІМІ зафіксували по одному випадку у категоріях «погрози» та «побиття». Зокрема, на Тернопільщині побили журналіста відділу розслідувань порталу «Волинь24» Сергія Шаповала та оператора 12 каналу Романа Харченка під час розслідування нелегального продажу дизельного пального. Оператор отримав струс мозку, його били по голові камерою. У журналіста Сергія Шаповала розсічення щоки, нападники також знищили техніку.

«У порівнянні з березнем кількість погроз та побиттів знизилась. Проте випадки, зафіксовані у квітні, продемонстрували ставлення як політиків, так і звичайних громадян до журналістської роботи. Так головний редактор журналу «Новое время» Віталій Сич заявив про погрози з боку народного депутата Сергія Пашинського через оприлюднення статті про корупційні схеми високопосадовців в оборонній сфері», – каже медіа-експертка ІМІ Катерина Дячук.

Також ІМІ зафіксував по одному випадку у категоріях «кібер-атаки», «політичний тиск» та «судові позови проти ЗМІ».

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 41 випадок перешкоджання, 11 випадків погроз, 8 випадків побиттів, та 8 випадків обмеження доступу до інформації.

***

Детальніше - у рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Дослідження стану свободи слова в Україні проводиться в рамках Українського медійного проекту (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією «Інтерньюс Нетворк» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1387
Читайте також
22.03.2018 15:15
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
7 302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду