Сюмар назвала «маячнею» позов нардепа Німченка до неї

Сюмар назвала «маячнею» позов нардепа Німченка до неї

4 Травня 2018
1374

Сюмар назвала «маячнею» позов нардепа Німченка до неї

1374
Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар оприлюднила текст позову народного депутата України від Опозиційного блоку Василя Німченка щодо інциденту, пов’язаного із журналістами програми «Схеми»
Сюмар назвала «маячнею» позов нардепа Німченка до неї
Сюмар назвала «маячнею» позов нардепа Німченка до неї

Нагадаємо, нардеп просить суд визнати протиправними дії Голови Комітету Вікторії Сюмар щодо втручання у діяльність органів прокуратури, досудового слідства Національної поліції України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми». Також позивач просить суд зобов’язати Голову відповідного парламентського комітету, утриматись у подальшому від вчинення таких дій. 

Судячи з тексту позову, нардеп Німченко звинувачує пані Сюмар у перевищенні повноважень.

«... перевищуючи свої повноваження, голова Комітету надала присутнім на засіданні представникам правоохоронних органів вказівки щодо проведення слідчих дій, включаючи вказівки щодо з’ясування, чи було скоєно правопорушення з боку охоронців у перешкоджанні діяльності і побитті журналістів, до якої охорони охоронці входили та вручення їм письмових повідомлень про підозру», - йдеться у позові.

Також у документі зазначено, що пані Сюмар «спонукала правоохоронців провести максимально швидке, оперативне і результативне розслідування у цій справі».

«Детектору медіа» пані Сюмар прокоментувала позов нардепа так: «Маячня з бажанням проросійських сил закрити рота і якось «наказати» всіх, хто в них асоціюється з Майданом і новими підходами до свободи слова і прав людини».

Нагадаємо, на початку квітня стало відомо, що народний депутат від Опозиційного блоку Василь Німченко подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на народного депутата, голову Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторію Сюмар щодо інциденту, пов’язаного із журналістами програми «Схеми».

Як писав «Детектор медіа», увечері 7 листопада 2017 року невідомі напали біля аеропорту «Київ» на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича. Згодом редакція програми оприлюднила відео нападу на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях».

Прокуратура Києва почала за фактом перешкоджання роботі знімальної групи програми «Схеми» (спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший») в аеропорту «Київ» 7 листопада кримінальне провадження.

У редакції програми «Схеми» вважають звинувачення безпідставними та такими, що мають на меті залякування: журналісти виконували свою законну професійну діяльність у громадському місці, про що неодноразово повідомляли охороні Медведчука та демонстрували посвідчення. 

Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Національну поліцію України порушити кримінальну справу проти журналістів програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») за ст. 182 ККУ через начебто «порушення недоторканості приватного життя» Віктора Медведчука. Редакція «Радіо Свободи» розцінила звернення захисту Медведчука до суду як спробу тиску на журналістів. Однак того разу цей припис суду не був виконаний. Згодом Головне управління Національної поліції у Києві за зобов’язанням Печерського суду столиці розпочало кримінальне провадження за статтею «порушення недоторканості приватного життя» на журналістів програми «Схеми».

Підготовче засідання у справі суд провів 7 березня. 16 березня, Солом’янський районний суд Києва почав розгляд справи за фактом перешкоджання охорони Медведчука журналістам «Схем» по суті та призначив наступне засідання на 3 травня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1374
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду