Журналісти «Схем» спростовують звинувачення адвоката Медведчука, який назвав їх розслідування «провокацією»

Журналісти «Схем» спростовують звинувачення адвоката Медведчука, який назвав їх розслідування «провокацією»

10 Листопада 2017
2593
10 Листопада 2017
15:21

Журналісти «Схем» спростовують звинувачення адвоката Медведчука, який назвав їх розслідування «провокацією»

2593
У редакції програми «Схеми» вважають звинувачення безпідставними та такими, що мають на меті залякування: журналісти виконували свою законну професійну діяльність у громадському місці, про що неодноразово повідомляли охороні Медведчука та демонстрували посвідчення.
Журналісти «Схем» спростовують звинувачення адвоката Медведчука, який назвав їх розслідування «провокацією»
Журналісти «Схем» спростовують звинувачення адвоката Медведчука, який назвав їх розслідування «провокацією»

Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» за годину до виходу в ефір 9 листопада  розслідування «Чорні чоловічки» отримала від адвоката Віктора Медведчука Ігоря Кириленка лист, в якому пан адвокат погрожував журналістам кримінальною відповідальністю.

Про це повідомляється на сторінці програми «Схеми» у Facebook.

У листі пан Кириленко назвав розслідування журналістів щодо перельотів Віктора Медведчука до Росії «провокацією» та звинуватив їх у втручанні у приватне життя Медведчука та його родини.

«Згідно з діючим законодавством України, збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про Медведчука В.В. можливе тільки за його особистої згоди на це. Отже, провокація журналістів «Радіо Свобода» підпадає під дію статті 182 Кримінального кодексу України («Порушення недоторканності приватного життя»)», – йдеться у листі.

Інформаційний запит Віктору Медведчуку «Схеми» надіслали напередодні ефіру, повідомляє «Радіо Свобода». У ньому вони попросили прокоментувати дії його охоронців біля VIP-терміналу аеропорту «Київ», а також пояснити, приватний чи офіційний характер мав його візит до російського міста Сочі 7 листопада.

Лист у відповідь надійшов до редакції менш ніж за годину до ефіру, коли технічної можливості додати його до програми на каналі «UA:Перший» у редакції вже не було.

У редакції програми розслідувань вважають звинувачення адвоката Медведчука безпідставними та такими, що мають на меті залякування. Редакція заявляє, що журналісти виконували свою законну професійну діяльність у громадському місці, про що неодноразово повідомляли охороні Медведчука та демонстрували посвідчення.

«Віктор Медведчук – публічна особа, яка бере активну участь у соціально-політичному житті України і має великий вплив на українську політику. Він включений у Мінський переговорний процес. Навряд чи до його персони можна застосувати визначення приватна особа. До того ж матеріал, що знімали наші журналісти, стосувався його прямих перельотів на чартері поміж Україною та Росією попри заборону прямого авіасполучення. І, схоже, це виключне право він використовує не лише для «врегулювання конфлікту», а й для вирішення бізнес-питань, свідками чого ми ставали раніше. І оприлюднювали у своїх розслідуваннях. Тому й продовжили знімати. А що було далі – побачили всі глядачі нашої програми. Силове перешкоджання і напад на знімальну групу», – розповіла головний редактор програми «Схеми» Наталка Седлецька.

Кириленко також звинуватив журналістів «Схем» у нібито володінні зброєю: «Під час цих подій 5 та 7 листопада «журналісти» намагались спровокувати охоронців Медведчука В.В. на бійку. При цьому в одного з нападників було помічено зброю. Лише завдяки професійним діям охоронців усі три інциденти не переросли у пряме зіткнення із можливим застосуванням зброї».

«Це наклеп. Інформація про те, що журналісти чи оператори «Схем» мали з собою зброю, не відповідає дійсності», – сказала Седлецька.

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 7 листопада невідомі напали біля аеропорту «Київ» на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича. 

Згодом редакція програми оприлюднила відео нападу на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях».

«До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу», – йдеться в заяві Прокуратури.

Фото: «Радіо Свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2593
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду