Нацполіція за зобов’язанням Печерського суду відкрила провадження за скаргою Медведчука на журналістів «Схем»

Нацполіція за зобов’язанням Печерського суду відкрила провадження за скаргою Медведчука на журналістів «Схем»

9 Березня 2018
1529

Нацполіція за зобов’язанням Печерського суду відкрила провадження за скаргою Медведчука на журналістів «Схем»

1529
Головне управління Національної поліції у Києві за зобов’язанням Печерського суду столиці розпочало кримінальне провадження за статтею «порушення недоторканості приватного життя» після скарги керівника проросійської організації «Український вибір» Віктора Медведчука на журналістів програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»).
Нацполіція за зобов’язанням Печерського суду відкрила провадження за скаргою Медведчука на журналістів «Схем»
Нацполіція за зобов’язанням Печерського суду відкрила провадження за скаргою Медведчука на журналістів «Схем»

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на прес-службу столичної поліції.

«Копія ухвали Печерського суду міста Києва за скаргою Медведчука В.В., в інтересах якого діє адвокат Кириленко І.І., надійшла до Солом’янського УП для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 182 Кримінального кодексу України (Стаття 182 «Порушення недоторканності приватного життя», 2 частина: «ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, – караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк» – ред.) Дані матеріали були зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, та в подальшому розпочате кримінальне провадження», – йдеться у повідомленні від прес-служби поліції Києва.

Автор і ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька назвала відкриття кримінального провадження «невдалою спробою банального тиску на редакцію».

«Зараз ми у правовий спосіб домагаємось кримінальної відповідальності для охоронців самого Медведчука, які здійснили фізичний напад на нашу знімальну групу поблизу аеропорту Київ, перешкодивши їхній законній журналістській діяльності. Одному з них Нацполіція Києва вже вручила підозру.  Очевидно, будь-що «завести справу» на наших журналістів – це такий крок Медведчука у відповідь», – зазначила пані Седлецька.

Вона також нагадала, що лідер проросійської організації «Український вибір» Віктор Медведчук – особа публічна і навіть офіційно уповноважена державою брати участь у переговорному процесі щодо звільнення заручників.

«Наші журналісти не просто мали повне право проводити зйомку. Вони виконували свій прямий журналістський обов’язок - фіксувати факти, що можуть свідчити про зловживання Медведчука своїм становищем у власних цілях. Жодними кримінальними провадженнями за недолугими звинуваченнями нас залякати не вдасться. Ми та наші юристи впевнені у законності наших дій - і, якщо знадобиться, будемо готові довести це в рамках офіційного розслідування», – додала Наталка Седлецька. 

Раніше юристи Віктора Медведчука звернулися до Печерського суду з вимогою зобов’язати Нацполіцію відкрити провадження щодо начебто втручання журналістів програми у приватне життя бізнесмена. Водночас редакція «Схем» заявляє, що готова надати докази, які свідчать, що Віктор Медвечук є публічною особою, а його охорона заважала знімальній групі виконувати свою законну роботу. 

Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Національну поліцію України порушити кримінальну справу проти журналістів програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») за ст. 182 ККУ через начебто «порушення недоторканості приватного життя» Віктора Медведчука. Редакція «Радіо Свободи» розцінила звернення захисту Медведчука до суду як спробу тиску на журналістів. Однак того разу цей припис суду не був виконаний.

«Станом на 20 грудня 2017 року ухвала Печерського районного суду Києва від 1.12.2017 до Головного управління Національної поліції у Києві не надходила і в журналах єдиного обліку заяв та повідомлень Головного та територіальних управлінь не реєструвалась. Відомості, викладені в ухвалах, до Єдиного реєстру досудових рішень не внесені, а відтак, кримінальне провадження не розпочато», – повідомляли у відомстві.

Як писав «Детектор медіа», увечері 7 листопада невідомі напали біля аеропорту «Київ» на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича

Згодом редакція програми оприлюднила відео нападу на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях».

Із відео видно, як охоронці підприємця в масках і балаклавах застосовувати силу проти знімальної групи – штовхали, били ліктями, ставили підніжки і кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалося в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

Прокуратура Києва почала за фактом перешкоджання роботі знімальної групи програми «Схеми» (спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший») в аеропорту «Київ» 7 листопада кримінальне провадження.

У редакції програми «Схеми» вважають звинувачення безпідставними та такими, що мають на меті залякування: журналісти виконували свою законну професійну діяльність у громадському місці, про що неодноразово повідомляли охороні Медведчука та демонстрували посвідчення.

Віктор Медведчук, підприємець, лідер проросійської організації «Український вибір» і кум президента Росії Володимира Путіна, є також представником України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, яка займається, зокрема, визволенням заручників.

Пізніше, 28 лютого 2018 року на прес-конференції Петро Порошенко у відповідь на запитання журналістів підтвердив офіційний статус Віктора Медведчука у процесі  звільнення українських заручників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1529
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду