Депутат Шевченко отримав статус «почесного члена» НСЖУ за «допомогу в проведенні заходів» – Томіленко

Депутат Шевченко отримав статус «почесного члена» НСЖУ за «допомогу в проведенні заходів» – Томіленко

25 Квітня 2018
2713

Депутат Шевченко отримав статус «почесного члена» НСЖУ за «допомогу в проведенні заходів» – Томіленко

2713
Секретаріат Івано-Франківського обласного осередку Національної спілки журналістів України присвоїв народному депутату України та екс-директору готельного комплексу «Буковель» Олександру Шевченку звання «почесного члена» Івано-Франківського ОО НСЖУ. Голова НСЖУ Сергій Томіленко стверджує, що статус «почесного члена» депутат отримав за «допомогу в проведенні заходів».
Депутат Шевченко отримав статус «почесного члена» НСЖУ за «допомогу в проведенні заходів» – Томіленко
Депутат Шевченко отримав статус «почесного члена» НСЖУ за «допомогу в проведенні заходів» – Томіленко

Про статус «почесного члена» НСЖУ для народного депутата повідомив сайт політичної партії УКРОП, членом якої є Олександр Шевченко.

«Олександр Шевченко завжди прихильний до журналістів і до діяльності обласної спілки журналістів. З яким проханням ми б до нього не звернулися, він допомагає. Він вартий того, щоб бути почесним членом нашої обласної спілки журналістів», – прокоментувала відповідальний секретар Івано-Франківського осередку НСЖУ Вікторія Плахта.

Зазначимо, що 20-21 квітня на курорті «Буковель» відбулося спільне засідання членів правління та секретаріату НСЖУ, на якому серед іншого розглядалися питання щодо основних напрямків діяльності НСЖУ та питання захисту прав журналістів та їхньої фізичної безпеки. Про це є відповідна новина на сайті НСЖУ.

23 квітня на персональному сайті Олександра Шевченка з’явилося повідомлення про виїзне засідання НСЖУ із заголовком «За сприяння Олександра Шевченка у Буковелі відбулося виїзне засідання правління і секретаріату НСЖУ».

«Як правило, подібні засідання і пленуми відбуваються в Києві, в офісі Національної спілки журналістів України. Виїзний пленум відбувся вперше. За сприяння Олександра Шевченка його вдалося провести у туристичному комплексі "Буковель"», – ідеться на сайті депутата.

Також у новині зазначено, що «крім засідання, журналісти мали можливість взяти участь у мистецькому форумі "Арт-Буковель 2018" та скористатися послугами, які надає курорт».

Згодом у соціальній мережі Facebook журналістка Мар’яна П’єцух написала обурливий пост, у якому розцінила рішення членів Спілки щодо присвоєння пану Шевченку статусу «почесного члена» як продажність за його «подачку».

«Детектор медіа» попросив голову НСЖУ Сергія Томіленка назвати підстави рішення секретаріату. Пан Томіленко порадив використати його допис у Facebook і його коментарі «Громадському радіо» щодо поста пані П’єцух.

«Спілка не визнала його (Олександра Шевченка. - ДМ) за журналіста, а надала окремий почесний статус. НСЖУ не брала жодних зобов’язань ані перед готельним комплексом, ані перед народним депутатом», — сказав Сергій Томіленко «Громадському радіо».

Він додав також, що таке рішення пов’язане із «допомогою Олександра Шевченка у проведенні спортивних заходів або ж із його благодійною діяльністю», однак не зміг уточнити, які конкретно заходи допомагав проводити Олександр Шевченко, пояснивши, що таку інформацію може надати Івано-франківський ОО НСЖУ.

Окрім цього, за словами Томіленка, конкурс серед журналістів на тему благодійності, основною темою якого є висвітлення діяльності фонду Олександра Шевченка, проводить ГО «Всеукраїнський журналістський фонд». «Він є партнером НСЖУ, однак сама НСЖУ участі в організації конкурсу не бере. Вони організовують заходи для журналістів, орендують у нас приміщення, але це незалежна організація, яка не погоджує з нами свою діяльність», — сказав Сергій Томіленко.

«Детектор медіа» поцікавився у пана Томіленка, про які конкретно «долучення» пана Шевченка до діяльності НСЖУ йде мова, однак відповіді ще не отримав.

Зазначимо також, що під постом пані П’єцух користувачі мережі порадили подивитися статут НСЖУ, згідно з яким, начебто, пан Шевченко не мав підстав для отримання статусу «почесного члена».

У розділі «Умови і порядок прийому в члени НСЖУ, вибуття із членів НСЖУ» Статуту НСЖУ зазначено, що «Ветерани Спілки журналістів, які за віком або за станом здоров’я вже не працюють, є почесними членами НСЖУ, мають усі права членів НСЖУ».

Крім того у розділі 2.3. статуту зазначено, що «НСЖУ має право представляти професійних творчих працівників до відзначення державними нагородами, почесними званнями, державними преміями, іншими видами морального та матеріального заохочення».

А Олександр Шевченко, наскільки відомо, не є членом Національної спілки журналістів України.

Нагадаємо, у червні 2017 року члени Київської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) нагородили грамотою «За особливі заслуги» івано-франківського блогера Руслана Коцабу, обвинуваченого у спробах зриву мобілізації. Тоді ця подія також викликала обурення медіаспільноти. В осередку «Детектор медіа» пояснили, що не давали Коцабі нагород, а лише вирішили підтримати

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2713
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду