Кіберполіція викрила у Запоріжжі офіс з продажу персональних даних

Кіберполіція викрила у Запоріжжі офіс з продажу персональних даних

5 Квітня 2018
1021

Кіберполіція викрила у Запоріжжі офіс з продажу персональних даних

1021
За інформацією кіберполіції, щоденно здійснювалося до 50 тисяч розсилок рекламних повідомлень з пропозицією продажу баз з персональною інформацією.
Кіберполіція викрила у Запоріжжі офіс з продажу персональних даних
Кіберполіція викрила у Запоріжжі офіс з продажу персональних даних

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції Нацполіції України викрили у Запоріжжі офісне приміщення, звідки, заінформацією правоохоронців, було налагоджено бізнес з продажу баз даних. Про цеповідомляє прес-служба Національної поліції.

За даними поліції, у приміщенні розміщувалося 20 робочих місць для операторів з продажу. Щоденно кожен з них ймовірно мав здійснювати до 50 тисяч розсилок рекламних повідомлень з пропозицією продажу баз з персональною інформацією. Тільки у березні 2018 року було розіслано майже 1,5 мільйона листів про продаж інформації.

Оперативники з кіберполіції підозрюють 26-річного мешканця Запоріжжя в організації злочинної групи з 7 осіб, які займалися продажем баз даних. 

У межах кримінального провадження розпочатого за ч. 2 ст. 361 КК України поліцейські провели санкціонований обшук у приміщенні, де, як підозрюють, проходила діяльність цієї організації. За результатами обшуку правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, на якій зберігалася інформація з базами даних, мобільні телефони, додаткові флеш-носії, 25 тисяч гривень та 36 тисяч доларів США.

Крім того, з офісу вилучено більше тисячі стартових пакетів різних мобільних операторів та чорнові записи з інформацією щодо об’ємів продажу даних. Наразі правоохоронці встановлюють шляхи отримання доступу до баз даних різних організацій як приватного, так і державного сектору.

Крім того, напередодні, у Запоріжжі оперативники з кіберполіції викрили хакера, якого підозрюють у продажі персональних даних українців у Росію.

На комп’ютері 21-річного мешканця Запоріжжя поліцейські виявили облікові бази даних, що заборонені для розповсюдження. За твердженням поліції, він продавав інформацію щодо близько 2,5 мільйонів даних митних операцій і більше 1,5 мільйона облікових записів поштових електронних скриньок покупцям з України та Російської Федерації. Стартова ціна за базу – 100 доларів США. За даним фактом триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 361 КК України.

Раніше повідомлялося, що кіберполіція викрила хакера, який виготовляв та надавав у користування шкідливе програмне забезпечення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1021
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду