У Парижі українська журналістка програла апеляційний суд автору фільму про «маски революції»

У Парижі українська журналістка програла апеляційний суд автору фільму про «маски революції»

5 Квітня 2018
2012

У Парижі українська журналістка програла апеляційний суд автору фільму про «маски революції»

2012
Апеляційний суд Парижа 4 квітня підтвердив обвинувальний вирок, винесений українській журналістці Анні Жаяр-Чесановській за позовом проти неї французького журналіста та режисера Поля Морейри, хоча й зменшив суму компенсації. Журналістка має намір звертатися до касаційного суду.
У Парижі українська журналістка програла апеляційний суд автору фільму про «маски революції»
У Парижі українська журналістка програла апеляційний суд автору фільму про «маски революції»

Про це Анна Жаяр-Чесановська повідомила в коментарі Укрінформу.

«Я готова дійти аж до Європейського суду, тому що бачу, що Франція, очевидно, забула, що таке свобода слова. Я знаю, що у своїх статтях я писала правду, і я готова боротися до кінця», - заявила вона.

«Апеляційний суд зменшив суму: 2 тисячі євро - відшкодування збитків, 3 тисячі євро відповідно до статті 475.1 Кримінально-процесуального кодексу, тобто за процесуальні витрати, і 2 тисячі євро за судове комюніке», - сказав адвокат українки Фредерік Грас.

За рішенням суду, прийнятим в березні поточного року, Жаяр-Чесановська мала відшкодувати збитки на суму 13 тисяч євро та сплатити за судові витрати. Таке рішення суд прийняв після розгляду позову, поданого Полем Морейрою через «наклеп». Анна Жаяр-Чесановська всі звинувачення на свою адресу відкидає і дякує всім, хто її підтримував та допомагав.

Як повідомлялося, 1 лютого 2016 року на французькому комерційному каналі Canal+ було вперше показано фільм режисера Поля Морейри «Україна, маски революції». Це відбулося попри прохання посольства у Франції зняти з показу стрічку, яка представляє події в Україні під час Революції гідності в спотвореному вигляді. Фільм викликав різку критику впливових медіа Франції, відомих представників інтелектуальних кіл, української громади, французьких журналістів, які висвітлюють події в Україні.

Над перекладом двох інтерв'ю для фільму працювала українська журналістка, перекладачка, яка давно живе у Франції, Анна Жаяр-Чесановська. Після виходу фільму вона опублікувала статті, в яких звинувачувала Морейру в спотворенні оригінальних слів при монтажі інтерв'ю.

Морейра заявив, що вважає звинувачення українки у маніпуляції «наклепом».

У липні 2017 року суд у Франції за позовом Морейри зобов’язав Жаяр-Чесановську сплатити штраф та компенсацію на суму понад 13 тисяч євро.

Нагадаємо, 29 січня 2016 року Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди.

Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Після цього канал ще двічі повторив показ фільму.

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці  Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Французькі журналісти, які працюють в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років. Піддали критиці «спеціальне розслідування» Поля Морейри також інші французькі журналісти.

29 червня 2017 року в Парижі відбулися судові слухання за позовом режисера-документаліста Поля Морейри до української журналістки Анни Чесановської-Жайяр, котра є автором рецензій на його тенденційний та антиукраїнський фільм «Україна: маски революції». Згідно із суддівською ухвалою, українська журналістка, яка живе у Франції і пише французькою, Анна Чесановська-Жайяр, мусила сплатити 13 тисяч євро, більша частина яких мала піти на відшкодування моральних збитків Полю Морейрі.

6 липня Анна Чесановська-Жайяр оскаржила рішення паризького суду, який оштрафував її за критику на адресу фільму. 

Фото: Укрінформ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2012
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду