detector.media
05.04.2018 16:16
У Парижі українська журналістка програла апеляційний суд автору фільму про «маски революції»
У Парижі українська журналістка програла апеляційний суд автору фільму про «маски революції»
Апеляційний суд Парижа 4 квітня підтвердив обвинувальний вирок, винесений українській журналістці Анні Жаяр-Чесановській за позовом проти неї французького журналіста та режисера Поля Морейри, хоча й зменшив суму компенсації. Журналістка має намір звертатися до касаційного суду.

Про це Анна Жаяр-Чесановська повідомила в коментарі Укрінформу.

«Я готова дійти аж до Європейського суду, тому що бачу, що Франція, очевидно, забула, що таке свобода слова. Я знаю, що у своїх статтях я писала правду, і я готова боротися до кінця», - заявила вона.

«Апеляційний суд зменшив суму: 2 тисячі євро - відшкодування збитків, 3 тисячі євро відповідно до статті 475.1 Кримінально-процесуального кодексу, тобто за процесуальні витрати, і 2 тисячі євро за судове комюніке», - сказав адвокат українки Фредерік Грас.

За рішенням суду, прийнятим в березні поточного року, Жаяр-Чесановська мала відшкодувати збитки на суму 13 тисяч євро та сплатити за судові витрати. Таке рішення суд прийняв після розгляду позову, поданого Полем Морейрою через «наклеп». Анна Жаяр-Чесановська всі звинувачення на свою адресу відкидає і дякує всім, хто її підтримував та допомагав.

Як повідомлялося, 1 лютого 2016 року на французькому комерційному каналі Canal+ було вперше показано фільм режисера Поля Морейри «Україна, маски революції». Це відбулося попри прохання посольства у Франції зняти з показу стрічку, яка представляє події в Україні під час Революції гідності в спотвореному вигляді. Фільм викликав різку критику впливових медіа Франції, відомих представників інтелектуальних кіл, української громади, французьких журналістів, які висвітлюють події в Україні.

Над перекладом двох інтерв'ю для фільму працювала українська журналістка, перекладачка, яка давно живе у Франції, Анна Жаяр-Чесановська. Після виходу фільму вона опублікувала статті, в яких звинувачувала Морейру в спотворенні оригінальних слів при монтажі інтерв'ю.

Морейра заявив, що вважає звинувачення українки у маніпуляції «наклепом».

У липні 2017 року суд у Франції за позовом Морейри зобов’язав Жаяр-Чесановську сплатити штраф та компенсацію на суму понад 13 тисяч євро.

Нагадаємо, 29 січня 2016 року Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди.

Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Після цього канал ще двічі повторив показ фільму.

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці  Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Французькі журналісти, які працюють в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років. Піддали критиці «спеціальне розслідування» Поля Морейри також інші французькі журналісти.

29 червня 2017 року в Парижі відбулися судові слухання за позовом режисера-документаліста Поля Морейри до української журналістки Анни Чесановської-Жайяр, котра є автором рецензій на його тенденційний та антиукраїнський фільм «Україна: маски революції». Згідно із суддівською ухвалою, українська журналістка, яка живе у Франції і пише французькою, Анна Чесановська-Жайяр, мусила сплатити 13 тисяч євро, більша частина яких мала піти на відшкодування моральних збитків Полю Морейрі.

6 липня Анна Чесановська-Жайяр оскаржила рішення паризького суду, який оштрафував її за критику на адресу фільму. 

Фото: Укрінформ 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY