У січні та лютому ІМІ зафіксував 46 випадків порушень свободи слова

У січні та лютому ІМІ зафіксував 46 випадків порушень свободи слова

7 Березня 2018
1092

У січні та лютому ІМІ зафіксував 46 випадків порушень свободи слова

1092
З початку 2018 року експерти ІМІ зафіксували загалом по Україні 46 випадків порушень свободи слова, які сталися в 18 регіонах країни. За аналогічний період 2017 року було зафіксовано менше таких випадків порушень (36). Основними порушеннями за ці два місяці стали – перешкоджання професійній діяльності журналіста (23 випадки), обмеження доступу до публічної інформації (5) та юридичний тиск (4).
У січні та лютому ІМІ зафіксував 46 випадків порушень свободи слова
У січні та лютому ІМІ зафіксував 46 випадків порушень свободи слова

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова».

Різке зростання в категорії «перешкоджання» експерти ІМІ зафіксували саме у лютому (18 випадків), для порівняння, у січні таких випадків було 5.

Загалом, у лютому активніше порушували права журналістів (33 випадки), у порівнянні з січнем (13 випадків).

За даними ІМІ, регіоном-лідером з порушень з початку 2018 року став Київ з областю (18 випадків). В інших регіонах зафіксовано по три випадки (Волинь, Миколаївщина та Львівщина), а також по два (Рівненщина, Вінничинна, Херсонщина, Запоріжжя та Хмельниччина).

В основному, як зазначає ІМІ, порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева влада і депутати.

Вперше в цьому році, у лютому ІМІ зафіксував 4 випадки юридичного тиску на ЗМІ та журналістів з боку правоохоронців, представників військкомату та Нацбанку.

Так, як повідомляє ІМІ, випадок перешкоджання, який обурив журналістську спільноту, стався 7 лютого у Верховній Раді. Народний депутат з депутатської групи «Воля народу», колишній член Партії регіонів Олександр Пономарьов вихопив з рук і забрав мобільний телефон у парламентського кореспондента інтернет-видання «Цензор.НЕТ» Івана Марусенка, в той час як журналіст знімав на камеру телефона коментар нардепа.

У Києві 21 лютого в Оболонському районному суді правоохоронці просили журналісток продемонструвати відсутність написів на тілі, шукаючи написи Femen. Правоохоронці проводили такий додатковий огляд жінок-відвідувачок суду, оскільки в цей день у суді мав відбутися допит Президента України Петра Порошенка у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

Також у лютому в Рівному невідомий невідомий чоловік зайшов до офісу редакції інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» і підпалив пляшки з запальною сумішшю, після чого втік. Унаслідок пожежі згоріла одна кімната. Ніхто не постраждав, хоча в офісі були люди.

У Запоріжжі 15 лютого представник охорони державного підприємства «Кремнійполімер» зламав камеру знімальній групі 24 каналу, намагаючись її відібрати. Журналісти перед цим відзняли коментар з одним із керівників заводу.

У місті Броди (Львівська область) 18 лютого настоятель Московського патріархату разом зі своїми парафіянами перешкоджали та агресивно кидалися на знімальну групу телеканалу «НТА» програми «Правда. Розслідування». Інцидент стався на території храму Московського патріархату. Журналістка та керівниця проекту Катерина Широкопояс та оператор Віталій Кулеха готували матеріал про діяльність Московського патріархату на Львівщині та законність використання земельної ділянки для потреб парафії МП у Бродах.

Чернівецькі журналісти знову, як і минулого року, звинуватили керівництво обласної поліції у закритості. Журналісти заявили про закритість прес-служби Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області та покладають відповідальність за таку ситуацію на начальника облуправління Сергія Пілігріма.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці “Барометр свободи слова”.

Нагадаємо, у січні в Україні основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання, політичного тиску та обмеження доступу до публічної інформації – по 3 випадки відповідно.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду