Можна говорити, що в справі про вбивство Веремія попередній прокурор і слідчий допомагали Крисіну - Дейнека

Можна говорити, що в справі про вбивство Веремія попередній прокурор і слідчий допомагали Крисіну - Дейнека

24 Грудня 2017
1784

Можна говорити, що в справі про вбивство Веремія попередній прокурор і слідчий допомагали Крисіну - Дейнека

1784
Вікторія Дейнека, адвокатка матері вбитого під час Євромайдану журналіста В’ячеслава Веремія, вважає, що ще на стадії слідства було здійснені дії, аби «вивести підозрюваного Юрія Крисіна із справи, з особливо тяжкого злочину у менш тяжкий із перекваліфікацією».
Можна говорити, що в справі про вбивство Веремія попередній прокурор і слідчий допомагали Крисіну - Дейнека
Можна говорити, що в справі про вбивство Веремія попередній прокурор і слідчий допомагали Крисіну - Дейнека

Про це вона сказала в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Вікторія Дейнека повідомила, що Юрію Крисіну із самого початку інкримінували співучасть у вбивстві В’ячеслава Веремія, але потім, через 2-3 місяці, його дії перекваліфікували на хуліганство, бо «слідство вважало, що доказів того, що він є співучасником вбивства, немає (Крисін не мав зброї, не стріляв, він лише бив биткою), а інший учасник цього угруповання, яке було тоді на перехресті Великої Житомирської і Володимирської, Алієв, який безпосередньо стріляв у Веремія».

«Я вважаю, що ці всі особи діяли як група осіб, але слідство так не вважало, тому було перекваліфіковано на «хуліганство», і Крисіну замість особливо тяжкого злочину інкримінували тяжкий злочин, бо частина 4 статті «хуліганство» – це тяжкий злочин, і санкція за нього передбачає від 3 до 7 років. Прокуратура просила 6 років реального строку, а суд дав 4 і ще й з випробувальним терміном у 2», - зазначила вона.

За словами адвокатки, вдалося встановити всіх осіб, які брали участь у нападі на журналіста. Вона стверджує, що цих нападників найняв саме Юрій Крисін.

«Окрім Алієва, який стріляв, встановили інших осіб. Це – люди Крисіна, яких він найняв, із якими працював у так званій охоронній фірмі, і які били, в тому числі, Веремія. Встановлено, хто це, щодо них почали кримінальні провадження, і двоє з них перебувають під вартою. У них суди ще не розпочалися, оскільки триває досудове слідство, але на стадії такій, що скоро будуть справи передаватися до суду. Тому по Веремію будуть й інші фігуранти, які нападали, били його, а один з них мав зброю і стріляв у таксі, в якому їхав Веремій», - сказала вона.

Щодо начебто вбивства Алієва на непідконтрольній українській владі території Донбасу, у адвокатки є інформація, що він поки перебуває у розшуку.

«Те, що було оприлюднено Володимиром Рубаном, ніби той на Сході, у Донецьку, загинув. Проте інформації офіційної ніякої немає, ні очевидців, ні документів – відповідно, слідство не визнає такий факт. Кримінальне провадження щодо нього є, воно просто зупинене, він – у розшуку», - сказала Вікторія Дейнека.

Адвокатка також стверджує, що рішення про закритий суд у справі вбивства Веремія було винесене в інтересах Крисіна, аби не дати громадськості доступу до цього процессу.

«Справу передали до суду приблизно ще у серпні 2014-го, і одразу на підготовчому засіданні, оскільки ще на етапі досудового слідства до Крисіна були вжиті заходи охорони, а якщо до когось із учасників процесу застосовується охорона, то це підстава для того, щоб процес був закритим.

Мав місце інцидент, але це, знову-таки, під питанням, коли Крисін перебував у СІЗО у справі Веремія, то на нього нібито був здійснений напад. І для того, щоб гарантувати йому безпеку, і була призначена ця охорона. Але я вам хочу сказати, що по цьому факту, якщо справді був напад, ніхто не відкрив кримінальне провадження. Ми робили адвокатський запит до слідчого, який на той момент розслідував цю справу, про те, чи по даному факту відкрито кримінальне провадження, адже це – злочин. Була дана відповідь, що не відкрито. Тому я думаю, що це було ще на самому початку, ще на стадії слідства, все сплановано: виводити його із цієї справи, з особливо тяжкого злочину у менш тяжкий із перекваліфікацією, і потім – не дати громадськості доступу до цього процесу, закрити його, і власне, слухати у суді, як буде зручно Крисіну», - заявляє вона.

Вікторія Дейнека також повідомила про роль слідчих і прокурорів у справі про вбивство журналіста. За її словами, коли Крисін перебував під домашнім арештом  і охороною, його адвокат заявив клопотання про зміну запобіжного заходу із домашнього арешту на особисте зобов’язання.

«І прокурор Красножон, який був на той момент у процесі, підтримав клопотання адвоката, протилежної сторони процесу, після чого я підготувала відповідне клопотання на ім’я генерального прокурора про заміну цього прокурора. Таке клопотання було задоволено, вступив у процес інший прокурор і по-іншому вже почав працювати. Потім ще інший прокурор додався, посиливши обвинувачення, але оці всі перекваліфікації робили попередній прокурор і слідчий. Можна говорити про те, що вони отак допомагали, я вважаю, Крисіну», - стверджує адвокатка.

Вона також підтвердила попередню інформацію про подання апеляції на рішення суду щодо Юрія Крисіна, яким йому був присуджений умовний термін покарання.

«Я вважаю, що рішення несправедливе щодо суворості покарання однозначно, тому що, все ж таки, вагоме значення має те, що обвинувачений продовжував злочинну діяльність. І це явно вагоміше, ніж те, що в нього є діти і сім’я. Я, виступаючи на дебатах, вимагала максимального покарання, передбаченого цією статтею, тобто 7 років позбавлення волі», - сказала Вікторія Дейнека.

Нагадаємо, Шевченківський районний суд Києва 22 грудня визнав винним  фігуранта справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія Юрія Крисіна – йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки.

Генеральна прокуратура наполягала на шести роках позбавлення волі для Юрія Крисіна, який бив журналіста. Крисін визнав себе винним у хуліганстві.

Прокуратура оскаржуватиме рішення Шевченківського суду Києва, який визнав Юрія Крисіна, обвинувачуваного у справі про напад на журналіста В’ячеслава Веремія, винним і призначив йому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вимагає Президента України Петра Порошенка, генерального прокурора, міністра внутрішніх справа відреагувати на рішення суду про умовний термін ув’язнення для Юрія Крисіна, який засуджений у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія у під час Євромайдану 2014 році.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив серйозну стурбованість умовним вироком у справі одному з обвинувачених Юрію Крисіну у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія у 2014 році.

16 жовтня 2014 року підозрюваного у побитті журналіста та притягнутого до відповідальності за статею «Хуліганство» Юрія Крисіна суд відпустив з-під арешту. 

5 травня 2016 року Юрій Крисін, незважаючи на перебування під слідством у справі про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія в складі організованої злочинної групи скоїв розбійний напад на автозаправку. На відеозаписі з камер спостереження видно, що  після побиття одного з охоронців він вистрелив йому в ногу з травматичного зброї.

16 серпня 2016 року Печерський районний суд Києва обрав  запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб для Юрія Крисіна. У грудні 2016 року стало відомо, що у Києві Апеляційний суд втретє звільнив з-під варти Юрія Крисіна.

6 жовтня Шевченківський райсуд столиці заслухав одного з ключових свідків у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія. Засідання відбулося у закритому режимі. Жінка, яка стала очевидцем вбивства, зняла на відео напад на постраждалого та надавала йому першу допомогу після поранення. За словами адвоката матері В’ячеслава Веремія Вікторії Дейнеки, свідок упізнала одного з обвинувачених у цій справі Юрія Крисіна.

Нагадаємо, журналіста В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Вбивці журналіста досі не встановлені й не покарані.

На фото - Юрій Крисін (праворуч) і його захисник

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1784
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду