У листопаді ІМІ зафіксував 20 порушень прав журналістів і свободи слова

У листопаді ІМІ зафіксував 20 порушень прав журналістів і свободи слова

1 Грудня 2017
1293

У листопаді ІМІ зафіксував 20 порушень прав журналістів і свободи слова

1293
За даними щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова» Інститут масової інформації (ІМІ), в листопаді 2017 року медіа-експерти зафіксували 20 порушень прав журналістів і свободи слова на неокупованій території Україні. ІМІ наполягає на розслідуванні всіх випадків порушень прав журналістів і нападів на офіси ЗМІ
У листопаді ІМІ зафіксував 20 порушень прав журналістів і свободи слова
У листопаді ІМІ зафіксував 20 порушень прав журналістів і свободи слова

Наймасовішою категорією, у якій зафіксовані порушення у листопаді, виявилися перешкоджання законній журналістській діяльності (7 випадків), повідомляє ІМІ.

«Не дивлячись на те, що кількість перешкоджань журналістській діяльності у листопаді знизилася, у порівнянні з попередніми місяцями, ця категорія залишається лідером серед типів порушень свободи слова в Україні з початку року», – зазначають експерти ІМІ.

Згідно моніторингу, найбільше порушували право журналістів на професію у листопаді приватні особи – 13 випадків, правоохоронці та місцева влада – по 2 випадки відповідно.

Окрім того, як зазначає ІМІ, у листопаді сталося 3 побиття журналістів. Зокрема, знову постраждала знімальна група програми «Схеми» проекту «Радіо Свобода», яка знімала приліт Медведчука у ВІП-термінал аеропорту «Київ»; у Миколаєві місцеві мешканці, яким не сподобалося, що журналіст знімав на вулиці, вдарили його по голові і пограбували. І третій випадок побиття зафіксовано було у Стрию, де місцевий мешканець, якому не сподобалася стаття, прийшов у редакцію видання і розсік журналісту голову предметом, схожим на кастет.

Загалом, у листопаді ІМІ зафіксував порушення свободи слова в 9 областях України. 

Зазначено, що регіоном-«антилідером» за кількістю порушень став Київ з областю, на який припала понад третина всіх зафіксованих порушень – 8 випадків.

«ІМІ наполягає на розслідуванні всіх випадків порушень прав журналістів і нападів на офіси ЗМІ. Зокрема, викликає серйозне занепокоєння ситуація з журналістами  “Схем”, які зазнали нападу двічі протягом двох останніх місяців. Нагадаю, що ще минулого року журналісти “Схем” постраждали від співробітників СБУ, справа неодноразово закривалась. Це доводить незацікавленість правоохоронців у розслідуванні справ, де порушниками виступають самі правоохоронці», – заявила експертка ІМІ Катерина Дячук.

ІМІ нагадує журналістам, що в разі порушення їхніх прав потрібно: викликати поліцію; написати заяву про злочин і вимагати внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань; надати максимальної публічності факту перешкоджання, зокрема повідомивши про це профільні журналістські організації.

ІМІ надає консультативну і юридичну допомогу у таких випадках (info@imi.org.ua, 0442893613, 0504477063).

 

Нагадаємо, у жовтні 2017 року зафіксовано 25 випадків порушень прав журналістів і свободи слова. Серед них – 10 перешкоджань журналістам, п’ять фактів погроз і залякувань, три побиття і напади, три випадки недоступу до інформації, а також по два випадки політичного та юридичного тиску.

 У вересні ІМІ зафіксував в Україні загалом 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень, зафіксована з початку року (січень – 15, лютий – 21, березень – 16, квітень – 26, травень – 24, червень – 20, липень – 28 , серпень – 23).

Фото: ЗМІСТ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду