detector.media
01.12.2017 10:59
У листопаді ІМІ зафіксував 20 порушень прав журналістів і свободи слова
У листопаді ІМІ зафіксував 20 порушень прав журналістів і свободи слова
За даними щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова» Інститут масової інформації (ІМІ), в листопаді 2017 року медіа-експерти зафіксували 20 порушень прав журналістів і свободи слова на неокупованій території Україні. ІМІ наполягає на розслідуванні всіх випадків порушень прав журналістів і нападів на офіси ЗМІ

Наймасовішою категорією, у якій зафіксовані порушення у листопаді, виявилися перешкоджання законній журналістській діяльності (7 випадків), повідомляє ІМІ.

«Не дивлячись на те, що кількість перешкоджань журналістській діяльності у листопаді знизилася, у порівнянні з попередніми місяцями, ця категорія залишається лідером серед типів порушень свободи слова в Україні з початку року», – зазначають експерти ІМІ.

Згідно моніторингу, найбільше порушували право журналістів на професію у листопаді приватні особи – 13 випадків, правоохоронці та місцева влада – по 2 випадки відповідно.

Окрім того, як зазначає ІМІ, у листопаді сталося 3 побиття журналістів. Зокрема, знову постраждала знімальна група програми «Схеми» проекту «Радіо Свобода», яка знімала приліт Медведчука у ВІП-термінал аеропорту «Київ»; у Миколаєві місцеві мешканці, яким не сподобалося, що журналіст знімав на вулиці, вдарили його по голові і пограбували. І третій випадок побиття зафіксовано було у Стрию, де місцевий мешканець, якому не сподобалася стаття, прийшов у редакцію видання і розсік журналісту голову предметом, схожим на кастет.

Загалом, у листопаді ІМІ зафіксував порушення свободи слова в 9 областях України. 

Зазначено, що регіоном-«антилідером» за кількістю порушень став Київ з областю, на який припала понад третина всіх зафіксованих порушень – 8 випадків.

«ІМІ наполягає на розслідуванні всіх випадків порушень прав журналістів і нападів на офіси ЗМІ. Зокрема, викликає серйозне занепокоєння ситуація з журналістами  “Схем”, які зазнали нападу двічі протягом двох останніх місяців. Нагадаю, що ще минулого року журналісти “Схем” постраждали від співробітників СБУ, справа неодноразово закривалась. Це доводить незацікавленість правоохоронців у розслідуванні справ, де порушниками виступають самі правоохоронці», – заявила експертка ІМІ Катерина Дячук.

ІМІ нагадує журналістам, що в разі порушення їхніх прав потрібно: викликати поліцію; написати заяву про злочин і вимагати внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань; надати максимальної публічності факту перешкоджання, зокрема повідомивши про це профільні журналістські організації.

ІМІ надає консультативну і юридичну допомогу у таких випадках (info@imi.org.ua, 0442893613, 0504477063).

 

Нагадаємо, у жовтні 2017 року зафіксовано 25 випадків порушень прав журналістів і свободи слова. Серед них – 10 перешкоджань журналістам, п’ять фактів погроз і залякувань, три побиття і напади, три випадки недоступу до інформації, а також по два випадки політичного та юридичного тиску.

 У вересні ІМІ зафіксував в Україні загалом 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень, зафіксована з початку року (січень – 15, лютий – 21, березень – 16, квітень – 26, травень – 24, червень – 20, липень – 28 , серпень – 23).

Фото: ЗМІСТ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY