detector.media
15.11.2017 16:57
Українська Телеакадемія просить Раду не ухвалювати законопроект, який забороняє фільми за участю громадян держави-агресора
Українська Телеакадемія просить Раду не ухвалювати законопроект, який забороняє фільми за участю громадян держави-агресора
В Українській Телеакадемії сподіваються, що Верховна Рада України зважить на думку омбудсмена та індустрії і не ухвалить проект закону №6623 щодо особливостей розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, створеної за участю держави-агресора.

Про це «Детектору медіа» повідомили в Українській Телеакадемії.

Законопроект №6623 обговорювався на учорашньому засіданні Комітету ВР з питань культури і духовності. «Попри те, що індустрія не брала участь у розробці цього законопроекту та щодо нього виникає багато запитань, Комітет його підтримав», - наголошується в повідомленні.

Цей законопроект забороняє будь-який фільм, незалежно від того, де і ким він вироблений (включаючи український, європейський, американський тощо), у разі, якщо в його створенні брав участь принаймні один громадянин держави-агресора.

У Телеакадемії нагадали, що раніше направляли запит до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо легітимності деяких положень цього законопроекту.

«Відповідь на запит підтверджує, що цей проект закону може вважатись таким, який, у разі його схвалення, призведе до порушення прав і свобод людини і громадянина, оскільки його положення мають ознаки, за якими він суперечить Конституції України, нормам міжнародних договорів та чинному законодавству України, - підкреслюється в повідомленні. - Також він тягне за собою і інші негативні наслідки, а саме: цей закон неможливо буде виконати через невизначеність процедури встановлення громадянства учасників фільму».

У Телеакадемії висловили сподівання, що Верховна Рада України візьме до уваги думку омбудсмена та індустрії і не ухвалить законопроект, який не має механізмів для його виконання та порушує права людини.

Нагадаємо, наприкінці минулого року медіагрупи та великі продакшни робили спробу підписати меморандум про російсько-українську копродукцію, за умовами якого пропонувалося визначати критерії копродукції близько до тих, що встановлені законом «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Але ця спроба провалилася: сторони не дійшли згоди.

«Детектор медіа» навесні 2017 року також запропонував громадській раді Держкіно звернути увагу на врегулювання питання російсько-української копродукції, й цей пункт було включено в план роботи дорадчого органу.

Довідка 

Ініціатори проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, створеної за участю держави-агресора №6623 від 22.06.2017 р: Княжицький М.Л., Висоцький С.В., Денисенко В.І., Опанасенко О.В., Сюмар В.П., Тетерук А.А., Кремінь Т.Д., Береза Ю.М.

Проектом пропонується закріпити визначення поняття фільм держави-агресора – будь-який фільм, створений та/або вперше оприлюднений (демонстрований) після 1 січня 2014 року, одним з виробників якого є юридична особа, створена за законодавством та/або зареєстрована в державі-агресорі, або який відповідно до оцінних елементів бальної системи, передбаченої цим Законом, набрав принаймні один бал за рахунок участі у створенні фільму громадянина держави-агресора, або за рахунок того, що місце зйомок, монтажу, знімальної студії чи отримувачі передбачених цим Законом витрат розташовані на території держави-агресора.

Передбачається, що свідоцтво національного фільму може бути скасоване в загальному порядку якщо будуть виявлені ознаки фільму держави-агресора.

Пропонується доповнити визначення власного продукту телерадіоорганізації - програми та передачі, їх частини, які повністю або частково створені та/чи профінансовані телерадіоорганізацією. Програми, передачі, їх частини, які повністю або частково створені та/чи профінансовані юридичними або фізичними особами держави-агресора, не вважаються власним продуктом телерадіоорганізації.

Закріплюється поняття продукт держави-агресора – фільми держави-агресора, а також телепередачі, які повністю або частково створені та/чи профінансовані громадянами держави-агресора, юридичними особами, які мають місцезнаходження (місце реєстрації) в державі-агресорі або юридичними особами, які прямо або опосередковано контролюються ними.

Відповідно до проекту трансляція продукту держави-агресора заборонена. Виключно з інформаційною метою допускається використання в інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередачах, які є власним продуктом телерадіоорганізації, окремих фрагментів продукту держави-агресора.

Фрагменти продукту держави-агресора, трансляція якого дозволяється відповідно до попереднього абзацу, мають бути ідентифіковані за допомогою титрів з текстом «фрагмент фільму держави-агресора» або «фрагмент передачі держави-агресора» в залежності від типу продукту, фрагменти якого транслюються. Титри повинні мати контрастний колір, а їх висота повинна бути не меншою 10% висоти кадру, що використовується в трансляції. Титри транслюються впродовж всього часу трансляції відповідного фрагменту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY