Сьогодні в Україні вшановують пам'ять загиблих журналістів

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять загиблих журналістів

15 Вересня 2017
3075
15 Вересня 2017
10:37

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять загиблих журналістів

3075
День пам’яті українських журналістів щороку відзначається в третю п’ятницю вересня
Сьогодні в Україні вшановують пам'ять загиблих журналістів
Сьогодні в Україні вшановують пам'ять загиблих журналістів

Мета встановленого у 2007 році Дня пам’яті – вшанувати усіх журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки.

Пам’ятні заходи традиційно відбуваються до річниці зникнення відомого журналіста, засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе. Георгій зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. 

Мама журналіста, Леся Гонгадзе, до кінця життя не визнавала загибель сина, через те Георгія поховали лише 22 березня 2016 року. 

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Зникнення та вбивство Георгія Гонгадзе викликало дуже великий суспільний резонанс в Україні і за її межами. В Україні почались широкомасштабні протестні акції під назвою «Україна без Кучми», учасники яких звинувачували Леоніда Кучму у зникненні журналіста і вимагали його відставки.

6 січня 2017 року Апеляційний суд Києва визнав законним довічний вирок Пукачу за вбивство журналіста Гонгадзе, який виніс 9 січня 2013 року Печерський райсуд Києва.

Проте замовники вбивства Георгія Гонгадзе досі лишаються не лише непокараними, але й неназваними.

Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство не встановило ані вбивць, ані замовників злочину.

Нагадаємо, за даними ІМІ, на території України (без тимчасово окупованих частин Донеччини та Луганщини і Криму) за вісім місяців 2017 року зафіксовано 172 випадки порушень свободи слова. Найбільше —  у категоріях перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (54), обмеження доступу до інформації (23), погрози та залякування (21 випадок).

Українські журналісти та медіаорганізації запрошують колег та небайдужих громадян долучитися до спільної акції з ушанування пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки.

У Києві журналістів запрошують зібратися 15 вересня о 19.00 на Майдані біля Монументу Незалежності. Тут відбудеться акція з ушанування пам’яті загиблих журналістів – Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета та інших.

Організатори закликають приєднатися всіх охочих, а також провести подібні акції пам’яті у регіонах.

«Детектор Медіа» підтримує акцію із вшанування пам’яті загиблих журналістів.  

Акція проходитиме без організаційної та партійної символіки. Контакти: (044) 289-36-13.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3075
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду