Пораненого оператора Волка не визнають потерпілим у справі щодо недбалого ставлення до військової служби – адвокат

Пораненого оператора Волка не визнають потерпілим у справі щодо недбалого ставлення до військової служби – адвокат

5 Вересня 2017
1073

Пораненого оператора Волка не визнають потерпілим у справі щодо недбалого ставлення до військової служби – адвокат

1073
Максим Гореліков, адвокат пораненого на військових навчаннях оператора порталу «Перший Криворізький» В’ячеслава Волка оскаржить невизнання його потерпілим за одним із проваджень, відкритих щодо інциденту
Пораненого оператора Волка не визнають потерпілим у справі щодо недбалого ставлення до військової служби – адвокат
Пораненого оператора Волка не визнають потерпілим у справі щодо недбалого ставлення до військової служби – адвокат

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За словами адвоката, на своє звернення до військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону України щодо визнання Волка потрепілим за одним із проваджень він отримав офіційну відмову. Усього за фактом поранення оператора на навчаннях відкрито три кримінальні провадження.

«Відкриті провадження за статтею 128 (спричинення тілесних ушкоджень з необережності) та статтею 263 (незаконна зброя). За цією справою питань немає, її веде поліція міста, ми там визнані потерпілою стороною. Було відкрите іще одне провадження – за статтею 420 (недбале ставлення до військової служби). За даним провадженням військова прокуратура має розслідувати дії військових осіб, які організовували дані навчання. За цією справою нас не визнають потерпілою стороною. Ми вважаємо, що це порушення наших прав. Адже дії військових призвели до тяжких наслідків», – прокоментував пан Гореліков.

Адвокат має намір оскаржувати постанову слідчого військової прокуратури в суді, як тільки отримає її текст. Поки у захисту є лише лист-відповідь.

У військовій прокуратурі Криворізького гарнізону Південного регіону України поки це повідомлення не коментують.

Як писав «Детектор медіа», 6 липня у Кривому Розі поранено оператора інформаційного порталу «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка, який брав участь у зйомках постановочного кадру під час військових навчань. 

Підозрюваного затримано. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 7 років.

9 липня на прес-конференції військком Саксаганського районного військкомату Кривого Рогу Олександр Бритвич, який був відповідальний за навчальні збори, повідомив, що вправа, яку показував волонтер, що поцілив у оператора Волка, не була запланована.

Журналісти «Першого Криворізького» вважають, що відповідати за те, що трапилося, мають організатори навчань біля Саксаганського райвиконкому.

Понад 60 журналістів, активістів, громадських діячів, серед яких – голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко і викладач Школи журналістики УКУ (Львів) Отар Довженко, підписали лист-звернення до міністра оборони України Степана Полторака із закликом прозорого, швидкого, ґрунтовного та незалежного розслідування поранення під час навчань у Кривому Розі оператора В’ячеслава Волка та кваліфікації їх у відповідності до Законів України, а також розробити нові стандарти безпечної взаємодії ЗМІ зі ЗСУ та Міноборони.

Генеральний штаб ЗС України отримав окреме невідкладне доручення щодо вивчення фактів, викладених у зверненні журналістів з приводу поранення під час навчань криворізького журналіста В’ячеслава Волка.

Наприкінці липня міністр оборони Степан Полторак доручив Департаменту медзабезпечення Міноборони надати допомогу в лікуванні оператора. Таке рішення було прийнято після звернення журналістів до Міноборони з приводу поранення під час навчань криворізького журналіста В’ячеслава Волка.

1 вересня міністр оборони України Степан Полторак відвідав прооперованого В’ячеслава Волка у Львові в Військово-медичному клінічному центрі, де 31 серпня журналісту було зроблено операцію з видалення осколків із хребта.

4 вересня львівські лікарі розповіли журналістам, що на даний момент поранений оператор порталу «Перший Криворізький» В'ячеслав Волк дихає самостійно - його відключили від апарату штучної вентиляції легенів. Минулого тижня його прооперували у Львівському військовому госпіталі Західного регіону.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1073
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду