Міськрада Кропивницького знову хоче запровадити акредитацію для журналістів

Міськрада Кропивницького знову хоче запровадити акредитацію для журналістів

9 Серпня 2017
988

Міськрада Кропивницького знову хоче запровадити акредитацію для журналістів

988
Начальник відділу по роботі із засобами масової інформації Кропивницької міської ради Сергій Якунін у закритій журналістській групі в мережі Facebook повідомив, що міськрада хоче повернутися до практики акредитування журналістів
Міськрада Кропивницького знову хоче запровадити акредитацію для журналістів
Міськрада Кропивницького знову хоче запровадити акредитацію для журналістів

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

«Друзі, для зручності вашої і нашої відроджуємо процедуру акредитації при міській раді. Вона буде простою. Зразок Заяви подаю тут. Для уточнення можна телефонувати. Прошу до кінця тижня занести нам у відділ заяви. фото і копії. Дякую», – написав посадовець та попросив додати до заяви дві фотокартки 35х45, копію посвідчення журналіста та копію паспорта.

ІМІ пише, що кропивницькі медійники без ентузіазму сприйняли новацію та відреагували негативними коментарями.

«Абсолютно непотрібний крок… ми нормально співпрацюємо і без акредитації. цікаво, кому це така ідея прийшла?», – написав журналіст видання «Перша електронна газета» Дмитро Васильєв.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що «акредитація не може бути обов’язковим атрибутом зобов’язального характеру, а є виключно добровільною процедурою для покращення процедури співпраці».

«Такого роду акредитація не порушує прав журналістів та чинного законодавства України за умови, що також буде дотримуватися вимога, з приводу того, що відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень (положення статті 26 Закону про інформацію)», – сказав він.

«Важливо також, щоб нововведення мали під собою нормативне підгрунття, у вигляді відповідних змін до Регламенту роботи ради, а також відповідного положення про порядок акредитації чи змін та доповнень щодо такої процедури у Регламенті ради», – зазначив пан Ратушний.

Як повідомляв ІМІ, органи місцевого самоврядування не мають права забороняти журналістам відвідувати засідання, а акредитація — це процедура для спрощення роботи журналістів, а не обмеження, і її відсутність не може бути причиною недопуску представників ЗМІ. За перешкоджання роботі журналістів передбачена кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, 26 травня, у Кропивницькому невідомі особи не пропускали фотокореспондента «Вечірньої газети» Олега Шрамка та телеоператора телеканалу «Кіровоград» Сергія Баранюка на прес-конференцію ТОВ «Нива – 2010».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
988
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду