detector.media
25.07.2017 09:53
В Україні потрібно створити координаційний центр допомоги в'язням Кремля – Гопко
В Україні потрібно створити координаційний центр допомоги в'язням Кремля – Гопко
Необхідно координувати зусилля задля ефективної боротьби за звільнення українців, які незаконно утримуються у Криму, в окупованих районах Донбасу і в Росії, вважає народний депутат

Україна мусить створити єдиний координаційний центр з питань звільнення своїх громадян, незаконно ув'язнених в Росії й на окупованих територіях Криму й Донбасу, а також надати їм спеціальний статус і соціальну підтримку.

Про це написала народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомила пані Гопко, про це йшлося на зустрічі з представниками влади, правозахисними організаціями та сім'ями політв'язнів у Комітеті із закордонних справ.

«Учасники зустрічі висловили переконання, що для ефективної боротьби за звільнення українців, які незаконно утримуються у Криму, в окупованих районах Донбасу і в Росії, потрібно створити міжвідомчий координаційний центр, а також ухвалити спеціальний закон про статус таких ув'язнених. На думку учасників обговорення, це може бути нещодавно внесений Мустафою Джемілєвим законопроект №6700, за умови його доопрацювання», – розповіла Ганна Гопко.

На її переконання, такий закон посилить міжнародно-правові позиції України в питанні звільнення політв'язнів і дозволить виплачувати їхнім родинам соціальну допомогу.

У зустрічі взяли участь заступник голови Адміністрації президента України Ростислав Павленко, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Юсуф Курчі, заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович, представники МЗС, СБУ, Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру громадянських свобод та інших установ і організацій.

Як повідомляв «Детектор Медіа», народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вніс до Верховної Ради законопроект (реєст. номер 6700 від 13.07.2017) про визнання політв'язнями осіб, позбавлених волі за політичними мотивами за рішенням органів влади Росії, а також умови і порядок надання їм державної соціальної допомоги та пільг.

У понеділок, 24 липня, Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову у Нормандському форматі з президентом Франції Еммануелем Макроном, федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним, в якій наголосив, зокрема, на блокуванні Росією звільнення заручників і незаконно утримуваних в РФ Олега Сенцова і Романа Сущенка.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у День пам'яті жертв політичних репресій заявив, що завдання української сторони полягає в тому, щоб усі українці, які утримуються в російських в'язницях, повернулися на батьківщину. Він згадав прізвища українських політв’язнів, які перебувають за гратами в РФ - Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Семени.

Фото: Обозреватель 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY