Порошенко запропонував долучити до розслідування вбивства Шеремета іноземного фахівця – CPJ

Порошенко запропонував долучити до розслідування вбивства Шеремета іноземного фахівця – CPJ

12 Липня 2017
1074

Порошенко запропонував долучити до розслідування вбивства Шеремета іноземного фахівця – CPJ

1074
Президент України Петро Порошенко на зустрічі з членами родини вбитого журналіста Павла Шеремета та представниками Комітету захисту журналістів (CPJ) 11 липня запропонував долучити до розслідування вбивства Павла Шеремета відомого іноземного фахівця.
Порошенко запропонував долучити до розслідування вбивства Шеремета іноземного фахівця – CPJ
Порошенко запропонував долучити до розслідування вбивства Шеремета іноземного фахівця – CPJ

Про це повідомив виконавчий директор міжнародної правозахисної організації Комітет захисту журналістів (CPJ) Джоел Саймон 12 липня, на презентації звіту CPJ. Він виокремив це як одну з трьох позитивних новин, які CPJ дізналася в останні дні перед презентацією свого звіту.

«Президент Порошенко на нашій зустрічі запропонував включити в українську групу слідчих іноземного фахівця зі світовим іменем, зі згоди родини Павла Шеремета. Створення цього механізму потребує згоди і підтримки українського громадянського суспільства, але це додасть авторитету розслідуванню і забезпечить незалежне спостереження розслідування», – сказав пан Саймон.

Запрошення до розслідування незалежних міжнародних слідчих задля ретельного вивчення кожного мотиву злочину було однією з рекомендацій CPJ українській владі щодо розслідування вбивства Павла Шеремета.

CPJ всіляко допомагатиме в залученні іноземного фахівця, повідомила в коментарі «Детектору медіа» координаторка Програми у Європі та Азії CPJ Ніна Огнянова. «Президент Порошенко запропонував включити професійного надійного міжнародного розслідувача, який зможе взяти активну роль у розслідуванні. Ми будемо допомагати в цьому всім, чим можемо. Однак набагато важливіше, щоб Україна мобілізувала власні зусилля та бажання, щоб рухати розслідування вперед», - сказала вона.

Нагадаємо, на початку розслідування вбивства Павла Шеремет до слідства були залучені фахівці Федерального бюро розслідувань зі США. ФБР додатково оглядало автомобіль та місце подій. За результатами призначили вибухотехнічну експертизу, яка виявила сліди дифеніламіну та гексогену. Наразі ФБР уже не залучено в хід слідства, але в Нацполіції не виключали повторного звернення до нього чи «Європолу» за потреби.

Як писав «Детектор медіа», 12 липня Комітет захисту журналістів (CPJ) презентував свій звіт «Відмова від правосуддя: Розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів», приурочений до річниці вбивства українського, білоруського та російського журналіста Павла Шеремета. Звіт містить низку рекомендацій українській владі та міжнародній спільноті. Зокрема, CPJ рекомендує українському слідству дослідити журналістську роботу Павла Шеремета в Україні як потенційний мотив його вбивства, не зосереджуючись виключно на «російському сліді» як головному мотиві.

Напередодні, 11 липня, члени родини загиблого Павла Шеремета і представники CPJ зустрілися з Президентом України Петром Порошенком.

Як відомо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство досі не встановило ані вбивць, ані замовників, Генпрокурор тримає розслідування на контролі, про нього інформують президента.

Фото: прес-служба Адміністрації Президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1074
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду