Українській владі рекомендують замість «російського сліду» дослідити роботу Шеремета в Україні як можливий мотив убивства

Українській владі рекомендують замість «російського сліду» дослідити роботу Шеремета в Україні як можливий мотив убивства

12 Липня 2017
1107

Українській владі рекомендують замість «російського сліду» дослідити роботу Шеремета в Україні як можливий мотив убивства

1107
Міжнародна журналістська правозахисна організація Комітет захисту журналістів (CPJ) рекомендує українському слідству дослідити журналістську роботу Павла Шеремета в Україні як потенційний мотив його вбивства, не зосереджуючись виключно на «російському сліді» як головному мотиві.
Українській владі рекомендують замість «російського сліду» дослідити роботу Шеремета в Україні як можливий мотив убивства
Українській владі рекомендують замість «російського сліду» дослідити роботу Шеремета в Україні як можливий мотив убивства

Про це повідомили виконавчий директор CPJ Джоел Саймон і координаторка Програми Європи та Центральної Азії в CPJ Ніна Огнянова, презентуючи звіт CPJ про відсутність результатів розслідування вбивства Павла Шеремета, що сталося рік тому.

Представлений CPJ 12 липня звіт «Відмова від правосуддя: Розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів» приурочений до річниці вбивства українського, білоруського та російського журналіста Павла Шеремета.

Автор звіту Крістофер Міллер дослідив три періоди професійного життя Павла Шеремета – білоруський, російський та український, оремо зосередившись на останніх днях життя журналіста. Також пан Міллер проаналізував результати розслідування українськими правоохоронними органами вбивства Павла Шеремета – точніше відсутність позитивних результатів розслідування.

За результатами проведеної роботи CPJ сформував низку рекомендацій – українській владі та міжнародній спільноті. Зокрема, українській владі рекомендують залучити незалежних міжнародних слідчих задля ретельного вивчення кожного мотиву та розслідування злочину, а також зосередитися на професійній діяльності Павла Шеремета в Україні як потенційному мотиву. Оскільки зосередженість слідства на «російському сліді» як головному мотиві злочину досі не дала результатів розслідування вбивства, пояснила координаторка Програми Європи та Центральної Азії в CPJ Ніна Огнянова.

«Детектор медіа» публікує повний перелік рекомендацій CPJ.

Українській владі

Президенту Порошенку:

  • Задіяти достатні ресурси, наявні в Адміністрації Президента, для притягнення до відповідальності винуватців убивства Павла Шеремета, зокрема організаторів цього злочину. Вимагати регулярних звітів про хід слідства та проінструктурувати відповідні відомства стосовно оприлюднення цих звітів.
  • Розглянути можливість запрошення незалежних міжнародних слідчих з метою розслідування вбивства Павла Шеремета задля ретельного вивчення кожного мотиву та вчинення правосуддя.
  • Безкомпромісно засуджувати та вимагати розслідування всіх випадків погроз і проявів насильства проти журналістів в Україні. Публічно висловити визнання значущості критичної, незалежної преси в українському суспільстві. Засудити практику диференціації журналістів на патріотів і не патріотів.
  • Покласти відповідальність на державних посадових осіб за заохочення дій проти преси або неспроможність розслідувати такі випадки.

Відомствам, які проводять розслідування вбивства Павла Шеремета, зокрема Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ і Національній поліції:

  • Дослідити журналістську роботу Шеремета в Україні як потенційний мотив його вбивства.
  • Надати родині Шеремета та його юридичним представникам доступ до матеріалів слідства про вбивство.
  • Відновити слідство у справі про вбивство Шеремета шляхом перевірки ще невивчених версій, допитів свідків, які ще не спілкувалися зі слідчими, опитувань колег та аналізу його журналістської діяльності. Відслідкувати та затримати потенційних підозрюваних і ретельно перевірити результати будь-яких паралельних, незалежних розслідувань у справі про вбивство.
  • Усунути можливість упередженості слідства шляхом призначення незалежних фахівців для проведення розслідування.
  • Вимагати регулярних звітів по суті про хід слідства у справі про вбивство Шеремета та їхнього оприлюднення. Регулярно спілкуватися із засобами масової інформації та належним чином реагувати на запити про інтерв’ю щодо розслідування цього вбивства.

Міжнародній спільноті

Уряду Російської Федерації:

  • Всіляко співпрацювати зі слідством у справі про вбивство Шеремета та сприяти допущенню українських слідчих до будь-яких і всіх матеріалів, що мають стосунок до цієї справи в Росії.

Уряду Республіки Білорусь:

  • Всіляко співпрацювати зі слідством у справі про вбивство Шеремета та сприяти допущенню українських слідчих до будь-яких і всіх матеріалів, що мають стосунок до цієї справи в Білорусі.
  • Посмертно відновити білоруське громадянство Шеремета.

Європейському Союзу:

  • Відзначити перші роковини вбивства Шеремета жорсткою заявою, закликаючи українську владу оперативно притягти всіх винуватців, зокрема організаторів цього злочину, до відповідальності.
  • Порушувати питання про справу Шеремета у двосторонніх обговореннях з українською владою до остаточного розслідування його вбивства. Це має стати своєрідним критерієм при оцінці прогресу реформ в Україні, що фінансуються ЄС, зокрема реформи в сферах юстиції та верховенства права, боротьби з корупцією та посилення українських ЗМІ.
  • Гарантувати підтримку та захист Делегацією ЄС та дипломатичними місіями держав-членів ЄС у Києві всім українським журналістам, яким загрожує небезпека, здійснювати моніторинг усіх випадків безкарності вбивств працівників ЗМІ, підтримувати спілкування з родинами загиблих журналістів, які намагаються добитися справедливості.

Лідерам Ради Європи:

  • Уважно вивчати, в тому числі з допомогою Платформи сприяння захисту журналістики та безпеці медіа працівників, усі випадки безкарності за скоєння злочинів проти журналістів в Україні, та покласти на Україну відповідальність за адекватне реагування на повідомлення про відповідну загрозу.
  • Переконатися в тому, що Комісар з прав людини порушує питання безкарності у справі про вбивство Шеремета під час відкритих засідань в Україні та допомагає українській владі в посиленні прав ЗМІ та правових установ, функцією яких є вирішення проблеми безкарності при скоєнні злочинів проти преси.

Нагадаємо, що напередодні, 11 липня, члени родини загиблого Павла Шеремета і представники CPJ зустрілися з Президентом України Петром Порошенком.

Презентація звіту CPJ запланована також 12 липня на засіданні парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Як відомо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство досі не встановило ані вбивць, ані замовників, Генпрокурор тримає розслідування на контролі, про нього інформують президента.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1107
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду