Компанії M.E. Doc можуть пред’явити звинувачення через потужну кібератаку – Демидюк

Компанії M.E. Doc можуть пред’явити звинувачення через потужну кібератаку – Демидюк

4 Липня 2017
1617

Компанії M.E. Doc можуть пред’явити звинувачення через потужну кібератаку – Демидюк

1617
За словами начальника кіберполіці України Сергія Демидюка, компанію не раз попереджали, що їхня структура інформаційних технологій не є безпечною
Компанії M.E. Doc можуть пред’явити звинувачення через потужну кібератаку – Демидюк
Компанії M.E. Doc можуть пред’явити звинувачення через потужну кібератаку – Демидюк

Українській компанії M.E. Doc, яка випускає бухгалтерське програмне забезпечення, можуть пред’явити звинувачення у зв’язку з потужною кібератакою 27 червня, що спричинила значні пошкодження комп’ютерних систем по всьому світу.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на начальника кіберполіці України полковника Сергія Демидюка.

За його словами, співробітників компанії неодноразово попереджали, що їхня структура інформаційних технологій не є безпечною.

«Вони про це знали. Їх багато разів попереджали різні антивірусні фірми. За це нехтування ці люди постануть перед кримінальною відповідальністю», – заявив Демидюк.

Як писав «Детектор медіа», директор з питань технологічної політики Центрально-Європейської групи країн Microsoft Михайло Шмельов під час круглого столу «Як побудувати кіберщит для України» назвав систему електронного документообігу M.E.Doc постраждалою стороною: автори атаки обрали M.E.Doc «точкою входу» через те, що він є «довіреним постачальником послуг багатьом користувачам в Україні». 
Під час цього ж круглого столу CEO компанії «Інтелект-сервіс» Алеся Білоусова спростувала звинувачення в тому, що M.E.Doc є розповсюджувачем вірусу Petya.А. Вона зазначила, що системою M.E.Doc користується 500 тисяч суб'єктів по всій Україні, а самих користувачів близько одного мільйона. Водночас в Україні було заражено цим вірусом 12,5 тисячі комп'ютерів. «Ми самі на сьогоднішній день відновлюємося. І хотіли б отримати від держорганів рекомендації, що робити, як робити, як убезпечити себе, клієнтів», - сказала пані Білоусова.
 
Нагадаємо, за фактом масштабної кібератаки на українські державні установи та компанії , яка сталася 27 червня, відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав кібератаку на українські державні органи і компанії «безпрецедентною».

З 27 червня до Національної поліції України з повідомленнями про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником звернулися 1508 юридичних та фізичних осіб.

Нині СБУ бореться з вірусом Petya спільно з FBI, NCA та кібербезпековими інституціями. Крім того започаткована Україною і НАТО спільна платформа у протидії гібридній війні.

Як повідомляв «Детектор медіа», секретар РНБОУ Олександр Турчинов заявив, що одним із  механізмів поширення комп’ютерного вірусу Petya була система оновлення ПЗ бухгалтерської звітності і документообігу. Також він зазначив, що «активно використовувались системи «сірого інтернету», зокрема, можливості VPN, ТОR тощо, які активно рекламуються на російських ресурсах, доступ до яких було заборонено рішенням РНБО».

Турчинов наголосив, що багато державних установ зазнали пошкоджень через те, що системно не виконували рішення РНБО і доручення Національного координаційного центру кібербезпеки.

Фото: Цензор НЕТ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1617
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр
2481 дн. тому
а вот пускай предъявят! я бы хотел взглянуть на их доказательства! или они думают, что в печерском суде можно все заделать без доказательств? так ведь МЕДок тогда в Европейский суд подаст и придется после этого распускать нашу киберполицию, а нам еще выплачивать штрафы МЕДку за клевету!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду