«Меморіал» вимагає припинити кримінальне переслідування Миколи Семени

«Меморіал» вимагає припинити кримінальне переслідування Миколи Семени

26 Червня 2017
933

«Меморіал» вимагає припинити кримінальне переслідування Миколи Семени

933
26 червня російський правозахисний центр «Меморіал» оприлюднив заяву, в якій назвав кримінальне переслідування кримського журналіста Миколи Семени незаконним і політично мотивованим та закликав припинити карну справу проти нього.
«Меморіал» вимагає припинити кримінальне переслідування Миколи Семени
«Меморіал» вимагає припинити кримінальне переслідування Миколи Семени

Про це йдеться на сайті Центру.

Російські правозахисники заявляють, що думка, висловлена кримським журналістом Миколою Семеною в публікації на сайті «Крим.Реалії», «вкладається в рамки допустимої політичної дискусії, адекватної реально існуючому міжнародному конфлікту», а переслідування журналіста «носять кричущий характер».

«Ми вимагаємо припинити кримінальну справу стосовно Миколи Семени», - закликає «Меморіал».

Секретар Національної спілки журналістів України Олена Юрченко, коментуючи заяву правозахисного центру «Меморіал», зазначила, що це підтверджує абсурдність звинувачень, висунутих проти Миколи Семени в анексованому Росією Криму, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

«Національна спілка журналістів України неодноразово робила заяви  про незаконність цього політичного переслідування. Микола Семена невинний, і звинувачення в сепаратизмі, висунуті проти нього підконтрольними Кремлю судами Криму, повинні бути зняті, як безпідставні», - заявила пані Юрченко.

Секретар НСЖУ нагадала, що Національна спілка журналістів України, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликали російську владу надати можливість Миколі Семені залишити окупований півострів для лікування, але позитивної реакції не вдалося досягти.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.  

20 січня 2017 року в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, кримський журналіст «підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільненняКриму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії». Адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Росії припинити переслідування журналістів в окупованому Криму.

Адвокат українського журналіста Миколи Семени Еміль Курбедінов сказав, що сподівається на умовний термін для свого підзахисного в підконтрольному Росії суді в окупованому Криму. Сторона захисту у справі готує матеріали для позову до Європейського суду з прав людини.

14 червня суд в анексованому Криму переніс засідання у справі журналіста Миколи Семени через неявку перекладача з української на російську мову з боку звинувачення на 21 червня.

21 червня не відбулося судове засідання у справі кримського журналіста Миколи Семени через неявку свідка – експерта ФСБ Росії.

На фото - Микола Семена

Фото: Антон Наумлюк, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
933
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду