detector.media
26.06.2017 19:34
«Меморіал» вимагає припинити кримінальне переслідування Миколи Семени
«Меморіал» вимагає припинити кримінальне переслідування Миколи Семени
26 червня російський правозахисний центр «Меморіал» оприлюднив заяву, в якій назвав кримінальне переслідування кримського журналіста Миколи Семени незаконним і політично мотивованим та закликав припинити карну справу проти нього.

Про це йдеться на сайті Центру.

Російські правозахисники заявляють, що думка, висловлена кримським журналістом Миколою Семеною в публікації на сайті «Крим.Реалії», «вкладається в рамки допустимої політичної дискусії, адекватної реально існуючому міжнародному конфлікту», а переслідування журналіста «носять кричущий характер».

«Ми вимагаємо припинити кримінальну справу стосовно Миколи Семени», - закликає «Меморіал».

Секретар Національної спілки журналістів України Олена Юрченко, коментуючи заяву правозахисного центру «Меморіал», зазначила, що це підтверджує абсурдність звинувачень, висунутих проти Миколи Семени в анексованому Росією Криму, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

«Національна спілка журналістів України неодноразово робила заяви  про незаконність цього політичного переслідування. Микола Семена невинний, і звинувачення в сепаратизмі, висунуті проти нього підконтрольними Кремлю судами Криму, повинні бути зняті, як безпідставні», - заявила пані Юрченко.

Секретар НСЖУ нагадала, що Національна спілка журналістів України, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликали російську владу надати можливість Миколі Семені залишити окупований півострів для лікування, але позитивної реакції не вдалося досягти.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.  

20 січня 2017 року в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, кримський журналіст «підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільненняКриму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії». Адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Росії припинити переслідування журналістів в окупованому Криму.

Адвокат українського журналіста Миколи Семени Еміль Курбедінов сказав, що сподівається на умовний термін для свого підзахисного в підконтрольному Росії суді в окупованому Криму. Сторона захисту у справі готує матеріали для позову до Європейського суду з прав людини.

14 червня суд в анексованому Криму переніс засідання у справі журналіста Миколи Семени через неявку перекладача з української на російську мову з боку звинувачення на 21 червня.

21 червня не відбулося судове засідання у справі кримського журналіста Миколи Семени через неявку свідка – експерта ФСБ Росії.

На фото - Микола Семена

Фото: Антон Наумлюк, «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY