Новий голова НСЖУ звинувачує співробітників СБУ у спробі втручання у справи Спілки

Новий голова НСЖУ звинувачує співробітників СБУ у спробі втручання у справи Спілки

23 Квітня 2017
2630

Новий голова НСЖУ звинувачує співробітників СБУ у спробі втручання у справи Спілки

2630
Новообраний голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко наводить низку фактів, які, на його думку, можуть свідчити про спробу втручання співробітників Служби безпеки України у справи Спілки та обрання нового очільника журналістської організації на з’їзді, який відбувся 20 квітня.
Новий голова НСЖУ звинувачує співробітників СБУ у спробі втручання у справи Спілки
Новий голова НСЖУ звинувачує співробітників СБУ у спробі втручання у справи Спілки

Про це Сергій Томіленко написав у своєму Facebook.

«Хочу висловити окрему "подяку" за активну участь і підготовці та проведенні чергового з'їзду НСЖУ - працівникам Служби безпеки України, та їх владним кураторам. Але журналістська спільнота дала гідний опір спробам грубих маніпуляцій, кампанії дискредитації, "чорнухи" і "аморалок" та спробам пошукати в НСЖУ "руку Кремля"», - заявив він.

Нагадаємо, 20 квітня делегати ХІV з’їзду Національної спілки журналістів України (НСЖУ) обрали головою Спілки у другому турі Сергія Томіленка.

Раніше з’їзд висунув шість кандидатів на посаду голови Спілки, у другий тур вийшли перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко і головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України Олександр Бухтатий. У другому турі Сергій Томіленко набрав 131 голос, Олександр Бухтатий – 98.

Напередодні з’їзду газета «День» опублікувала низку статей, у яких керівництво НСЖУ і зокрема Сергій Томіленко звинувачувалися в «антиукраїнській діяльності». В статті «Про світоглядні розбіжності» Віктор Набруско критикує НСЖУ через участь у проекті представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович, яка ініціювала діалог журналістських організацій України та Росії. 

«Очевидним є факт, що багато представників колишнього режиму, професійних грантошукачів, які пристали до різноманітних європейських інституцій, намагаються монополізувати наше право займатися модернізацією суспільних відносин. Вони не просто декларують чужинські принципи, а часто просувають відверто загрозливі для національної безпеки ідеї. Серед них зокрема й окремі представники керівництва Національної спілки журналістів України, очолювані першим секретарем Спілки Томіленком, які буквально "захопили" авторитетну громадську організацію й системно займаються антиукраїнською діяльністю. Робиться це нахабним способом через різноманітні творчі проекти із Союзом журналістів Росії…», - заявив пан Набруско.

Як повідомив Сергій Томіленко «Детектору медіа», співробітники СБУ пропонували редакціям місцевих газет на Черкащині передрукувати також опубліковану в газеті «День» колонку Тетяни Котюжинської «Миротворчі конференції" - сценарій може бути несподіваним».

«Коли в моїх рідних Черкасах працівники СБУ за 10 днів до з'їзду просять редакції місцевих газет поставити на свої сайти "актуальний матеріал на суспільну тему" із газети "День" - як це назвати? Особливо, коли матеріал є грубою брехнею проти міжнародної політики Спілки журналістів…», - написав він.

Новообраний голова Спілки також заявляє, що на очільників обласних організацій НСЖУ співробітники СБУ тиснули з метою не обрання головою організації певної особи.

«А "профілактичні" бесіди з головами окремих обласних організацій? На тему боротьби з проявами сепаратизму у журналістському середовищі (а на думку офіцерів, які стоять на сторожі "національної державності", загроза сепаратизму - це обрання конкретної людини головою НСЖУ)», - зазначив Сергій Томіленко.

Він заявляє, що звернувся зі скаргами про неприпустимість втручання у справи Спілки до міністра інформаційної політики Юрія Стеця і прес-секретаря глави держави Святослава Цеголка: «Про неприпустимість зовнішнього впливу при підготовці найбільшого журналістського форуму, яким є п'ятирічний з'їзд НСЖУ, у мене була відверта розмова і з міністром інформаційної політики Юрієм Стецем, і з прес-секретарем Президента Святославом Цеголком. Чесно вірю, що вони застерігали авторів "спецоперації". Але хвиля бруду, розлитого "службами" за день до з'їзду, змушує мене все ж робити публічною частину інформації про неприпустимі прийоми».

«Також я переконаний, що ні перші особи Служби, ні лідери на Банковій не давали добро "середній ланці" тиснути на найбільшу журналістську організацію країни. Бо занадто вже примітивним є рівень виконання… Сподіваюсь від авторитетних осіб у владі, які відповідають за захист інформаційного простору держави, я отримаю переконливі запевнення, що керівництво країни вважає неприйнятним тиск на журналістів. Особливо після Революції Гідності! А те, що журналістська спілка дала відкоша брудним "сценаристам" - вже доконаний факт. І прошу надалі з цим рахуватися...», - підсумував новообраний голова НСЖУ.

«Детектор медіа» звернувся до речниці СБУ Олени Гітлянської з проханням надати офіційний коментар щодо заяви голови НСЖУ Сергія Томіленка.

Нагадаємо, 21 квітня, під час чергового з’їзду Національної спілки журналістів України (НСЖУ), делегати одноголосно підтримали звернення до Президента України Петра Порошенка проводити засідання Ради з питань захисту прав журналістів при главі держави у відкритому режимі.

На фото - Сергій Томіленко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2630
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
моковит
2558 дн. тому
Это ж он теперь беспокоится, что перед своими хозяевами "зашквареный" на западе то все равно а с программой Украина - россия придется завязывать. По их понятиям его место под шконкой того и кипишует. ДСЖУ - Дырявая Спилка Журналистов Украины ))))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду