Адвокат Сущенка переконаний, що найбільш реальний результат у справі журналіста - обмін

Адвокат Сущенка переконаний, що найбільш реальний результат у справі журналіста - обмін

11 Жовтня 2016
1119

Адвокат Сущенка переконаний, що найбільш реальний результат у справі журналіста - обмін

1119
Адвокат Марк Фейгін, який захищає затриманого у Москві за звинуваченням у шпигунстві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, заявляє, що сфабрикована ФСБ справа журналіста – політична, не містить ніякого особливого фактажу та має закінчитися обміном після політичних переговорів.
Адвокат Сущенка переконаний, що найбільш реальний результат у справі журналіста - обмін
Адвокат Сущенка переконаний, що найбільш реальний результат у справі журналіста - обмін

Про це він розповів в інтерв'ю «Укрінформу» після відвідин свого підзахисного 10 жовтня у СІЗО «Лефортово».

«Мій висновок – це була заздалегідь спланована спецоперація, метою якого був він. Але при цьому не впевнений, що у ФСБ, Кремля існує зацікавленість саме у Романові Сущенку як в об'єкті. Багато в тому, що взяли, заарештували саме його, виглядає як збіг обставин. Через наявність у справі держтаємниці я не все можу розповідати. Але в цілому, у двох словах, у наявних матеріалах немає ніякого особливого фактажу. Жодною бондіаною там взагалі не пахне!», - сказав Марк Фейгін.

Він також повідомив, що Романа Сущенка затримали у Москві не одразу після його прильоту: «Дещо пізніше. Він встиг заїхати додому, залишити речі. Затримали ж його після 17.00».

За його словами справа звільнення журналіста - нелегке завдання, але цілком реальне.

«Є всі підстави розраховувати на те, що все завершиться успішно. При цьому зрозуміло, що за нинішніх відносин Росії та України нікого просто так не відпустять. Тому найбільш реальний результат – обмін. І всю цю історію ми і будемо так профілювати. Вирішальною буде політична складова – конкретні переговори. Однак і процесуальна частина, яку я веду, також дуже важлива. Потрібно готувати фундамент, майданчик для переговорів політиків, дипломатів», - сказав Марк Фейгін.

Він також переконаний, що Україна має максимально використовувати той факт, що Роман Сущенко офіційно акредитований при МЗС Франції.

«І це потрібно максимально використовувати з українського боку. Відповідні запити, наскільки я розумію, можуть бути, як з боку Укрінформу, колег-журналістів, так і від українського Міністерства закордонних справ, а також від українських політиків», - наголосив адвокат.

Макр Фейгін переконаний, що питання про Романа Сущенка необхідно піднімати українським журналістам на різних рівнях – зокрема, під час візиту Володимира Путіна до Франції 19 жовтня і його можливої зустрічі з Франсуа Олландом.

«Якщо ця зустріч відбудеться, я дуже сподіваюся, що питання про арешт Романа Сущенка на ній буде обговорюватися. І журналісти на прес-підходах теж просто зобов'язані про це запитати. Ще очікується виступ пана Олланда у ПАРЄ. Також прекрасний привід для питань про Романа Сущенка. Я розумію, що зараз на першому місці у порядку денному – питання до Росії у зв'язку з Сирією, Алеппо. Але, з іншого боку, через уразливості кремлівської позиції у цьому – тема Романа Сущенка матиме гарне тло», - сказав захисник.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

 «Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці. За словами його адвоката,незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту. 

Міністерство закордонних справ спершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени

Більше за темою читайте тут.

На фото - Роман Сущенко

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1119
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду