Не так багато можна знайти через 16 років – Теличенко про справу Гонгадзе

Не так багато можна знайти через 16 років – Теличенко про справу Гонгадзе

16 Вересня 2016
1494
16 Вересня 2016
17:40

Не так багато можна знайти через 16 років – Теличенко про справу Гонгадзе

1494
У справі журналіста Георгія Гонгадзе є об’єктивні перешкоди збиранню доказів і розслідуванню щодо замовників вбивства
Не так багато можна знайти через 16 років – Теличенко про справу Гонгадзе
Не так багато можна знайти через 16 років – Теличенко про справу Гонгадзе

Таку думку висловила «Детектору медіа» Валентина Теличенко, багаторічний адвокат Мирослави Гонгадзе.

«Минуло 16 років, уже є об’єктивні перешкоди збиранню доказів і розслідуванню справи щодо замовників. Політичних перешкод, суб’єктивних якихось перешкод я сьогодні не бачу. Тобто я не можу сказати, що немає політичної волі. Ніщо не заважає шукати замовників, крім об’єктивних обставин. А об’єктивні обставини зводяться до того, що 16 років минуло, не так багато можна знайти через 16 років», - сказала вона.

Пані Теличенко вважає, що допит екс-президента України Леоніда Кучми як підозрюваного на хід справи суттєво не вплине. І сьогодні, за словами адвоката, немає нікого, хто б намагався «уберегти» його від відповідальності. 

«Коли починаються політичні спекуляції справою Гонгадзе, щоб йому зашкодити, - оце насправді некрасиво. Я не бачу, хто б зараз намагався Кучму зберегти від якоїсь кримінальної відповідальності. А спробуйте довести його вину. Чим доводити його вину? Доводити тим, що сказав безумний Пукач? Ну, так будь-яке слово Пукача треба підтверджувати іншими доказами. Доводити чим? Тим, що Мельничено носія первинного не дав, а дав тільки записи, які в суді використати не можна... Пукач же не каже, що тоді-то його викликав Кучма і дав вказівку. Він такого не каже, а каже, що був свідком, що Кравченко розмовляв з Кучмою по телефону, і він думає, що це був Кучма… А в кримінальному процесі все ж дуже точно має бути доведено. Люди думають, що якщо викликати на допит Кучму – все буде ясно. Воно так не є. Не допити самих підозрюваних – основне джерело доказування», - пояснила пані Теличенко.

Як писав «Детектор медіа», 12 жовтня Вищий спецсуд почне розглядати касацію на вирок для екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, якого засуджено за вбивство журналіста Гонгадзе. Пані Теличенко вважає касаційну скаргу неаргументованою та заперечуватиме її задоволення.

Нагадаємо, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня у Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

У березні нині вже колишній заступник Генерального прокурора України Юрій Столярчук заявив, що активні слідчі дії у справі Георгія Гонгадзе розпочалися після 10-літньої перерви з призначенням очільником ГПУ Віктора Шокіна. Як відомо, обидва прокурори зараз у відставці.

На фото - Георгій Гонгадзе

Фото: censor.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1494
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду