НСЖУ за підтримки ОБСЄ запускає юридичну «гарячу лінію» для комунальних газет, які реформуються

НСЖУ за підтримки ОБСЄ запускає юридичну «гарячу лінію» для комунальних газет, які реформуються

1 Вересня 2016
1988

НСЖУ за підтримки ОБСЄ запускає юридичну «гарячу лінію» для комунальних газет, які реформуються

1988
«Гаряча лінія» з юридичних питань, що стосуються захисту прав журналістів і редакцій у процесі роздержавлення, запрацює з ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ).
НСЖУ за підтримки ОБСЄ запускає юридичну «гарячу лінію» для комунальних газет, які реформуються
НСЖУ за підтримки ОБСЄ запускає юридичну «гарячу лінію» для комунальних газет, які реформуються

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Завдяки роботі «гарячої лінії» ЗМІ зможуть отримати юридичну підтримку та захист в разі порушення трудових прав, неправомірного тиску на видання чи редактора з боку засновників або співзасновників, виникнення конфліктних ситуацій щодо приміщень в процесі реформування комунальних друкованих ЗМІ.

«Гаряча лінія» діятиме з вересня до кінця поточного року.

Юридичну допомогу в рамках «гарячої лінії» надаватимуть кваліфіковані медіаюристи.  Свою готовність долучитися до цього актуального проекту уже підтвердили юристки Людмила Опришко та Людмила Панкратова

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, місцева влада нерідко демонструє низький рівень політичної культури і розуміння законів, тому конфлікти в процесі роздержавлення виникають постійно. Це, зокрема, і спроби звільнити редакторів, і небажання влади відпускати місцеві газети на свободу, і намагання відібрати приміщення.

«На кожен випадок порушення прав трудових колективів ми намагаємося реагувати і надавати свою підтримку. Сподіваємося, що ця "гаряча лінія" стане корисним ресурсом для комунальних газет», – зазначив Сергій Томіленко. 

Для того, щоб звернутися на «гарячу лінію», треба заповнити спеціальну форму, яка буде розміщена на сайті НСЖУ. Поки що журналісти комунальних газет можуть надсилати запити на електронну адресу media.konkurs2016@gmail.com, вказавши свої контактні дані (ПІБ, редакція газети, телефон та електронна адреса) та описавши проблему.

Медіаюристи нададуть письмову консультацію, допоможуть у разі потреби в складанні позовної заяви.

«Гарячу лінію» відкрито в рамках проекту «Підтримка сталого розвитку реформування державних та комунальних ЗМІ», який здійснюється у співпраці Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Державного комітету телебачення і радіомовлення та Національної спілки журналістів України.

На необхідність юридичної підтримки звернули увагу учасники проекту.

Редактор газети «Надросся» (Черкаська область) Світлана Перець зауважує, що у видання є проблеми з приміщенням. «Сподіваємось за допомогою експертів і юристів проекту подолати без перешкод шлях до остаточного реформування газети, оскільки вже зараз бачимо певні ризики, зокрема пов’язані з приміщенням редакції, яке ми маємо від районної ради в оренді на умовах договору про управління майном», – зазначає вона.

Редактор городенківської районної газети «Край» (Івано-Франківська область)  Ігор Терлецький теж акцентує на необхідності юридичної підтримки. «Роздержавлення нашої газети викликало сильний резонанс із боку районної та міської влади, на редакцію проводились «напади» з метою недопущення її відокремлення, навіть вишукували компромати на редактора. На сесії міської ради ставилося питання про повернення приміщення редакції на баланс міськради, що суперечить Закону про реформування ЗМІ. Тому нам необхідно отримати компетентну підтримку», – зазначив він.

Нагадаємо, за проектом «Підтримка сталого розвитку реформування державних та комунальних ЗМІ» було обрано п’ять редакцій місцевих ЗМІ, для яких буде проведено маркетингове дослідження аудиторій; надана допомога у розробці стратегії з подолання труднощів реформування та забезпечення сталої роботи, надані можливості підвищення кваліфікації співробітників.

З ініціативи першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні буде відкрито «гарячу лінію» не тільки для переможців конкурсного відбору, а й для усіх комунальних ЗМІ, у яких виникають труднощі в процесі реформування.

Нагадаємо, п’ять українських газет було обрано для надання допомоги в процесії їхнього перетворення із видань, що фінансуються органами влади, на незалежні ЗМІ. Подібна допомога надаватиметься в рамках проекту, що виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні на запит Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення.

Конкурсна комісія, до складу якої увійшли представники Коордиатора та Комітету, а також Національної спілки журналістів України (НСЖУ), незалежні медійні експерти, розглянули 22 заявки, що надійшли на конкурс.

Оголошуються наступні газети-переможці:

-«Обрії Ізюмщини», Харківська область;

-«Край», Івано-Франківська область;

-«Надросся», Черкаська область;

-«Запорізька правда», Запорізька область;

-«Край Кам’янецький», Хмельницька область.

В рамках підтримки цих видань Координатор проектів до кінця року планує провести маркетингове дослідження аудиторій; допомогти розробити адаптовані до їх потреб стратегії з подолання труднощів реформування та забезпечення сталої роботи, надати можливості підвищення кваліфікації їхніх співробітників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1988
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду