Бердянські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати погрози і напади на співробітників ЗМІ

Бердянські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати погрози і напади на співробітників ЗМІ

13 Червня 2016
1394

Бердянські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати погрози і напади на співробітників ЗМІ

1394
Журналісти у Бердянську (Запорізька область) заявляють про погрози і напади, які сталися за останні 10 днів, та вимагають від органів прокуратури України вжити заходів реагування щодо незаконних дій нападників, забезпечити охорону прав та законних інтересів журналістів міста.
Бердянські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати погрози і напади на співробітників ЗМІ
Бердянські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати погрози і напади на співробітників ЗМІ

Про це йдеться у колективному зверненні бердянських ЗМІ на адресу Генерального прокурора України, прокурора Запорізькій області, прокурора Бердянської місцевої прокуратури Запорізькій області, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Журналісти провели пікетування місцевої прокуратури і передали колективне звернення, повідомляє у Facebook журналіст Сергій Старушко.

«Ми, співробітники засобів масової інформації міста Бердянська вкрай стурбовані ситуацією, що склалася навколо роботи журналістів у нашому місті. За останні десять днів журналісти міста спочатку отримували погрози на свою адресу через мережу Інтернет, потім особисто під час виконання професійної діяльності, а зараз дійшло до того, що на журналіста та оператора була скоєно розбійний напад, під час виконання ними редакційного завдання», - йдеться у зверненні.

Як зауважують автори зверненння, журналісти не бачать від правоохоронних органів, а саме від прокуратури міста, області та країни, «будь якої реакції на події, які відбуваються в місті і несуть загрозу не тільки демократичним цінностям нашої країни, а і життю та здоров’ю працівників ЗМІ».

Підписанти стверджують, що напади на ЗМІ почалися після того, що 2 червня на сторінці медіагрупи ПРО100 в Facebook активіст проекту «Армія Гідності» політичного руху «Справедливість» розмістив пост з посиланням на інформацію про підпал входу до офісу телеканалу «Інтер» з коментарем: «Упоротым на заметку! Не стоит дожидаться гнева терпеливых!». У своїх коментарях під цим постом активіст, звертаючись до іншого користувача, пише: «Макс, хватай запаску и вперед».

«З урахуванням попередніх випадів на адресу наших співробітників, журналісти розцінюють цю заяву, розміщену на сторінці медіагрупи, як заклик до підпалу будівлі телеканалу “Юг” і, відповідно, загрозу безпеці законній професійній діяльності журналістів. Впевнені, що в цивілізованому суспільстві будь-які погрози на адресу журналістів, навіть за допомогою таких недвозначних “натяків” - неприпустимі. Про даний факт ми розмістили інформацію на сайті медіагрупи», - йдеться  у зверненні.

Автори звернення нагадують, що 7 червня під час організованого активістом мітингу під будівлею бердянського суду невідомий, який стояв під прапорами організації «Армія Гідності», накинувся на знімальну групу телеканалу «Юг».

«Так невідома нам особа під час проведення телерепортажу під стінами Бердянського міськрайонного суду телеоператором Богданом Іванущенком та журналістом ТРК “Юг” Володимиром Дьоміним в нецензурній формі висловила декілька погроз на адресу журналістів щодо застосування насильства у випадку продовження відеозйомки мітингуючих. Також ця невідома особа в грубій формі під тиском застосування насильства заборонила тележурналістам ТРК “ЮГ” здійснювати законну професійну діяльність під час проведення зйомки судового розгляду кримінальної справи відносно Цуканова В.В. та ведення телерепортажу під стінами Бердянського міськрайонного суду Запорізької області у відповідності до виданого редакційного завдання журналіста», - йдеться у зверненні.

Окрім цього, зазначають автори листа, цією особою висловлювалися погрози застосування насильства до журналістів ТРК «Юг».

Даний факт автори листа розцінюють «як продовження погроз на адресу журналістів наших ЗМІ».

«Вважаємо, що ігнорування подібних випадків може привести до непередбачуваних наслідків. У нашій медіагрупі працює понад сімдесят людей. У всіх є сім’ї та діти. Ми завжди працювали, дотримуючись вимог законодавства та журналістської етики. Зараз нам не зрозумілі вимоги та претензії до роботи наших ЗМІ так званих представників “Армії Гідності”. Ми стурбовані, що на журналістів нашої медіа групи чиниться тиск і переживаємо за наше життя та здоров’я, а також за життя та здоров’я наших близьких», - зауважують автори.

Крім того автори звернення нагадали про побиття журналістів ТРК «Юг», яке сталося 10 червня під час проведення зйомки інциденту, що трапився на  базі відпочинку на Бердянській косі. На журналіста телекомпанії Володимира Головатого та оператора Анатолія Кириленка напала без пояснення причин група людей у камуфляжній формі. Нападники нецензурно лаялися, вимагали припинити зйомку, а потім відібрали відеокамеру, викрали носій інформації, на якому були зафіксовані їх незаконні дії та почали бити журналіста та оператора. Оператор і журналіст були госпіталізовані до міської лікарні.

«Вимагаємо від органів прокуратури України вжити заходів реагування відносно незаконних дій вказаних осіб, забезпечити охорону прав та законних інтересів журналістів міста Бердянська. Також просимо зафіксувати ці факти, та попереджаємо про погрози на нашу адресу, у зв’язку з професійною діяльністю», - йдеться у зверненні.

Звернення підписали: ТОВ «ТРК “Азовська хвиля”», ТОВ «ТРК “Юг”», КП «ТБ-Бердянськ», газети «Бердянские ведомости», «Ведомости Юга», «Приморские ведомости», «Південна Зоря», «Бердянск Деловой», Бердянський міський осередок Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Нагадаємо, 7 червня у Бердянську невідомий намагався перешкодити роботі журналістів ТРК «Юг», які вели зйомку мітингу біля Бердянського міськрайонного суду, що розглядав справу депутата Бердянської міської радиВіктора Цуканова. Слідчим Бердянського відділу поліції внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування за ознаками ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. Хід розслідування взято на контроль керівництва ГУ НП області.

У ніч на 10 червня у Бердянську невідомі напали на знімальну групу ТРК «Юг», яка виїхала на місце подій на прохання працівників готелю «Слов'янський», що знаходиться на Бердянській косі.

Фото: Facebook Сергія Старушка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1394
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду