Депутат від БПП скаржиться на стеження – «Схеми» заявляють, що знімали нардепа у публічному місці

Депутат від БПП скаржиться на стеження – «Схеми» заявляють, що знімали нардепа у публічному місці

17 Травня 2016
2645

Депутат від БПП скаржиться на стеження – «Схеми» заявляють, що знімали нардепа у публічному місці

2645
Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свобода») заявляє у відповідь на скаргу народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського щодо «професійного стеження», що журналісти вели зйомку в публічному місці.
Депутат від БПП скаржиться на стеження – «Схеми» заявляють, що знімали нардепа у публічному місці
Депутат від БПП скаржиться на стеження – «Схеми» заявляють, що знімали нардепа у публічному місці

Про це йдеться у відповіді програми «Схеми» на заяву народного депутата.

У якості підствердження програма надала фото з ресторану «Інк» у столичному торговому центрі «Леонардо», де, за інформацією журналістів «Схем», депутат часто проводить зустрічі з політичними діячами та представниками правоохоронних структур.

«Зйомка проводилась у рамках програми розслідування про Олександра Грановського, якого називають тіньовим куратором правоохоронних органів від "Блоку Петра Порошенка"», - заявляє програма.

16 травня народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Грановський оприлюднив у своєму Facebook заяву «Професійно організоване стеження з використанням засобів спеціальної техніки за народним депутатом».

Він заявив про порушення його прав як особи і послався на ст.32 Конституції, яка наголошує, що «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

Народний депутат заявляє, що не знає, хто саме веде за ним стеження. «Очевидно з імовірністю 100%, що за мною деякий час ведуть стеження люди, що в деяких випадках, видають себе за журналістів, в інших - відмовляються представлятися і демонстративно ховаються після марних спроб порозумітися», - написав він.

Таку зйомку Олександр Грановський називає «професійною розробкою». «Кілька днів тому я став учасником професійної розробки групи осіб, які, як попередньо показала експертиза фотографії, проводили зйомку за допомогою дуже рідкісного апарату з довгофокусним об'єктивом з дистанції близько 70-80 метрів», - заявив нардеп.

Він також зазначає, що «не хотів ініціювати цю тему», але «вибухнув від емоцій», коли виявив, що його і його знайомих під час обіду «таємно знімав мужчина». «Виявилося, що цей мужчина – журналіст, який, з його слів, працює у програмі "Схеми"», - написав Олександр Грановський.

Народний депутат поки що не коментує зміст своїх приватних зустрічей, але, за його словами, готовий це зробити. Він також заявляє про «замовний характер» дій журналістів і ще до виходу матеріалу «Схем» стверджує, що відбувається «маніпулювання».

Водночас Олександр Грановський повідомив, що спілкування з журналістами, які вели за ним стеження і не приховували цього, відбулись в «дружньому форматі», і що він готовий «відповісти на всі без виключення питання».

«У понеділок близько полудня знімальна група програми «Схеми» дійсно зустріла депутата Грановського в бізнес-центрі  "Леонардо", де в ресторані "Інк" народний обранець проводив низку зустрічей. Усі зйомки проводились виключно легальними засобами – телефонами та телекамерами. Наша інформація підтвердилась: депутат справді проводив зустрічі з різними одіозними діячами – про що Михайло Ткач готує сюжет», – розповіла автор програми «Схеми» Наталка Седлецька.

«Щойно охорона Грановського попросила представитись, оператор програми показав паспорт і картку акредитації. Я також показав редакційне посвідчення. У відповідь ми попросили представитись охоронців. Вони показали свої посвідчення – охоронцями депутата Грановського виявилися двоє співробітників СБУ, які б не мали його охороняти», – пояснив журналіст Михайло Ткач.

Редакція «Схем» стверджує, що згодом народний депутат  підійшов до журналістів «Радіо Свобода», які йому представились і повідомили, що знімають про нього сюжет і готові записати з ним інтерв’ю.

«Таким чином, депутат Грановський, який згодом заявив про незаконне стеження, насправді знав, що його знімали журналісти в публічному місці», - повідомляє програма.

«Як журналісти, ми поважаємо право будь-якої особи на приватне життя. Але в даному випадку йдеться, по-перше, про публічне місце, а не про приватну територію. А по-друге, народний депутат – це публічна особа, від дій якої залежить життя багатьох людей. Тому журналісти мають право і повинні проводити власні розслідування стосовно таких публічних діячів та політиків, якщо йдеться про можливе зловживання владою. Чим ми і займаємось», – додала Наталка Седлецька.

Оскільки Олександр Грановський заявив, що має в розпорядженні відео з камер спостереження ресторану «Інк», редакція програми «Схеми» пропонує депутатові оприлюднити це відео в повному обсязі, щоб уникнути будь-яких спекуляцій стосовно поведінки журналістів та осіб співрозмовників народного депутата.

Розслідування програми «Схеми» вийде в четвер, 19 травня, о 21.50 на «UA:Першому»  та буде опубліковане на сайті «Радіо Свобода».

Журналісти стверджують, що народного депутата охороняють співробітники СБУ

Нагадаємо, спеціалізована антикорупційна прокуратура Генеральної прокуратури України звернулася до програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свобода») з проханням надати відзнятий матеріал проведення співбесід суддів, які претендують на посаду судді безстроково, з метою узагальнення інформації на предмет ймовірного вчинення корупційних кримінальних правопорушень, зокрема незаконного збагачення суддями.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2645
Читайте також
08.04.2016 09:20
Наталія Лигачова
3 214
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду