detector.media
17.05.2016 10:55
Депутат від БПП скаржиться на стеження – «Схеми» заявляють, що знімали нардепа у публічному місці
Депутат від БПП скаржиться на стеження – «Схеми» заявляють, що знімали нардепа у публічному місці
Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свобода») заявляє у відповідь на скаргу народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського щодо «професійного стеження», що журналісти вели зйомку в публічному місці.

Про це йдеться у відповіді програми «Схеми» на заяву народного депутата.

У якості підствердження програма надала фото з ресторану «Інк» у столичному торговому центрі «Леонардо», де, за інформацією журналістів «Схем», депутат часто проводить зустрічі з політичними діячами та представниками правоохоронних структур.

«Зйомка проводилась у рамках програми розслідування про Олександра Грановського, якого називають тіньовим куратором правоохоронних органів від "Блоку Петра Порошенка"», - заявляє програма.

16 травня народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Грановський оприлюднив у своєму Facebook заяву «Професійно організоване стеження з використанням засобів спеціальної техніки за народним депутатом».

Він заявив про порушення його прав як особи і послався на ст.32 Конституції, яка наголошує, що «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

Народний депутат заявляє, що не знає, хто саме веде за ним стеження. «Очевидно з імовірністю 100%, що за мною деякий час ведуть стеження люди, що в деяких випадках, видають себе за журналістів, в інших - відмовляються представлятися і демонстративно ховаються після марних спроб порозумітися», - написав він.

Таку зйомку Олександр Грановський називає «професійною розробкою». «Кілька днів тому я став учасником професійної розробки групи осіб, які, як попередньо показала експертиза фотографії, проводили зйомку за допомогою дуже рідкісного апарату з довгофокусним об'єктивом з дистанції близько 70-80 метрів», - заявив нардеп.

Він також зазначає, що «не хотів ініціювати цю тему», але «вибухнув від емоцій», коли виявив, що його і його знайомих під час обіду «таємно знімав мужчина». «Виявилося, що цей мужчина – журналіст, який, з його слів, працює у програмі "Схеми"», - написав Олександр Грановський.

Народний депутат поки що не коментує зміст своїх приватних зустрічей, але, за його словами, готовий це зробити. Він також заявляє про «замовний характер» дій журналістів і ще до виходу матеріалу «Схем» стверджує, що відбувається «маніпулювання».

Водночас Олександр Грановський повідомив, що спілкування з журналістами, які вели за ним стеження і не приховували цього, відбулись в «дружньому форматі», і що він готовий «відповісти на всі без виключення питання».

«У понеділок близько полудня знімальна група програми «Схеми» дійсно зустріла депутата Грановського в бізнес-центрі  "Леонардо", де в ресторані "Інк" народний обранець проводив низку зустрічей. Усі зйомки проводились виключно легальними засобами – телефонами та телекамерами. Наша інформація підтвердилась: депутат справді проводив зустрічі з різними одіозними діячами – про що Михайло Ткач готує сюжет», – розповіла автор програми «Схеми» Наталка Седлецька.

«Щойно охорона Грановського попросила представитись, оператор програми показав паспорт і картку акредитації. Я також показав редакційне посвідчення. У відповідь ми попросили представитись охоронців. Вони показали свої посвідчення – охоронцями депутата Грановського виявилися двоє співробітників СБУ, які б не мали його охороняти», – пояснив журналіст Михайло Ткач.

Редакція «Схем» стверджує, що згодом народний депутат  підійшов до журналістів «Радіо Свобода», які йому представились і повідомили, що знімають про нього сюжет і готові записати з ним інтерв’ю.

«Таким чином, депутат Грановський, який згодом заявив про незаконне стеження, насправді знав, що його знімали журналісти в публічному місці», - повідомляє програма.

«Як журналісти, ми поважаємо право будь-якої особи на приватне життя. Але в даному випадку йдеться, по-перше, про публічне місце, а не про приватну територію. А по-друге, народний депутат – це публічна особа, від дій якої залежить життя багатьох людей. Тому журналісти мають право і повинні проводити власні розслідування стосовно таких публічних діячів та політиків, якщо йдеться про можливе зловживання владою. Чим ми і займаємось», – додала Наталка Седлецька.

Оскільки Олександр Грановський заявив, що має в розпорядженні відео з камер спостереження ресторану «Інк», редакція програми «Схеми» пропонує депутатові оприлюднити це відео в повному обсязі, щоб уникнути будь-яких спекуляцій стосовно поведінки журналістів та осіб співрозмовників народного депутата.

Розслідування програми «Схеми» вийде в четвер, 19 травня, о 21.50 на «UA:Першому»  та буде опубліковане на сайті «Радіо Свобода».

Журналісти стверджують, що народного депутата охороняють співробітники СБУ

Нагадаємо, спеціалізована антикорупційна прокуратура Генеральної прокуратури України звернулася до програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свобода») з проханням надати відзнятий матеріал проведення співбесід суддів, які претендують на посаду судді безстроково, з метою узагальнення інформації на предмет ймовірного вчинення корупційних кримінальних правопорушень, зокрема незаконного збагачення суддями.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY