«112 Україна» не підтверджує, що Руслан Коцаба був спецкором каналу на Донбасі

«112 Україна» не підтверджує, що Руслан Коцаба був спецкором каналу на Донбасі

8 Лютого 2016
2687

«112 Україна» не підтверджує, що Руслан Коцаба був спецкором каналу на Донбасі

2687
Під час засідання Івано-Франківського міського суду Руслан Коцаба, якого звинувачують у державній зраді й перешкоджанні діяльності Збройних сил України, заявив, що працював журналістом каналу «112 Україна», виконував завдання у якості військового кореспондента на Донбасі і отримав для здійснення редакційних завдань акредитацію СБУ. Водночас телеканал не надав у відповідь на запит MediaSapiens підтвердження такої інформації.
«112 Україна» не підтверджує, що Руслан Коцаба був спецкором каналу на Донбасі
«112 Україна» не підтверджує, що Руслан Коцаба був спецкором каналу на Донбасі

«Я не просто був журналістом каналу "112 Україна", я був спеціальним кореспондентом, який вирізняється тим, що виконує спеціальні редакційні завдання. В мене була спеціалізація - фронтова журналістика. В мене була акредитація СБУ з Володимирської, що у столиці, і в мене були неодноразові зустрічі з керівництвом СБУ», - цитує Руслана Коцабу «Укрінформ».

У Донецькій області, як стверджує пан Коцаба, він мав завдання вивезти журналіста каналу «112 Україна» Романа Реведжука, і в цьому йому допомагала контррозвідка СБУ.

Також Руслан Коцаба заявив, що акредитацію від «ЛНР» отримав у прес-службі Луганської облдержадміністрації, про що свідчить печатка ОДА на документі.

На суді Руслан Коцаба заявив, що канал «112 Україна» спростовує його причетність до роботи на телеканалі, бо «має великі проблеми» через п’ять попереджень Нацради. За його словами, телеканал зазнає утисків, бо «дозволяє собі бути чесним».

Варто нагадати, що 18 січня 2015 року телеканал «112 Україна» офіційно заявив, що Руслан Коцаба наразі не є кореспондентом каналу. Згідно повідомлення редакції, пан Коцаба був позаштатним кореспондентом (стрингером) каналу «112 Україна» в місті Івано-Франківську. Договір про співробітництво пана Коцаби та «112 Україна» був розірваний 31 грудня 2014 року.

MediaSapiens направив телеканалу «112 Україна» запит із проханням надати коментар до останньої заяви Руслана Коцаби. У відповідь на запит канал «112 Україна» ще раз підтвердив, що «Руслан Коцаба співпрацював із телеканалом "112 Україна" в якості стрингера на підставі цивільно-правового договору, строк дії якого закінчився 31 грудня 2014 року».

Нагадаємо, Руслан Коцаба у січні 2015 року записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

У лютому 2015 року Руслан Коцаба заявляв, що працює фрілансером для кількох телеканалів та інтернет-видань, зокрема каналу «112 Україна», ZIK, місцевого телеканалу ОТБ «Галичина». Також він, за його словами, він має прес-карту Незалежної медіапрофспілки України, яка чинна до 15 жовтня 2015 року. Водночас в прес-службі ІА ZIK повідомили, що співпрацю з паном Коцабою припинили рік тому, коли відкрили корпункт у Івано-Франківську з іншим журналістом. НМПУзаявила, що  прес-карта НМПУ на ім'я Руслана Коцаби не є  дійсною. 

Після того, як громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу було затримано і звинувачено в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

В ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що блогер за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах російські державні канали. У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність. Суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

У листопаді 2015 року стало відомо, що захист Руслана Коцаби, якого обвинувачують у державній зраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил України, готує скаргу до Європейського суду з прав людини.

У грудні 2015 року Івано-Франківський міський суд продовжив до 22 лютого 2016 року запобіжний захід у вигляді тримання під вартою блогеру Руслану Коцабі. Наразі суд розглядає справу блогера щодо звинувачення у державній зраді й перешкоджанні діяльності Збройних сил України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2687
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду