На Львівщині райрада ухвалила рішення про публічне вибачення журналістки перед депутатом

На Львівщині райрада ухвалила рішення про публічне вибачення журналістки перед депутатом

25 Березня 2016
2002
25 Березня 2016
19:08

На Львівщині райрада ухвалила рішення про публічне вибачення журналістки перед депутатом

2002
Золочівська районна рада (Львівська областіь) ухвалила рішення, яким підтримала заяву депутатських фракцій райради про публічне вибачення депутатки райради, головної редакторки видання «Наша українська справа» Лесі Горготи перед депутатом Олегом Банахом, про якого вона написала у статті «Проект Медведчука-Путіна на Золочівщині», що вийшла 19 березня в газеті «Наша українська справа».
На Львівщині райрада ухвалила рішення про публічне вибачення журналістки перед депутатом
На Львівщині райрада ухвалила рішення про публічне вибачення журналістки перед депутатом

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Своїм рішенням від 22 березня «Про розгляд заяви депутатських фракцій районної ради про публічне вибачення» депутати райради підтримала заяву фракцій Народного руху, ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», УКРОП та «Народний контроль».

У заяві зазначено, що депутатів обурила стаття Лесі Горготи, «в якій людину, яку територіальна громада села Сасів обрала своїм головою, звинувачують у причетності до “проекту Путіна-Медведчука”».

«Такі брудні політичні технології спрямовані проти порядної людини, депутата районної ради багатьох скликань – Банаха Олега Орестовича. Образа на адресу нашого колеги є спрямована не лише проти демократичної коаліції в районній раді, а й проти гідності усього депутатського корпусу Золочівської районної ради VII демократичного скликання. Ми вимагаємо від автора статті публічного вибачення перед Банахом Олегом Орестовичем і не допущення в майбутньому морально-етичних норм у взаємовідносинах між депутатами Золочівської районної ради», – йдеться у заяві.

У статті Леся Горгота написала про начебто створення паралельних до органів місцевого самоврядування структур, так званих фейкових територіальних громад. Як стверджує авторка, 21 лютого у селі Сасів Золочівського району з ініціативи депутата Золочівської районної ради Олега Банаха з групою осіб були проведені сільські збори і утворено територіальну громаду, головою якої обрано того ж таки Олега Банаха. За словами Лесі Горготи, цими діями голова цієї територіальної громади і його соратники підривають місцеве самоврядування і територіальну цілісність держави.

В коментарі ІМІ Леся Горгота розповіла суть конфлікту. «Перебуваючи із робочою поїздкою у Києві, озвучила питання про легітимність так званих територіальних громад перед віце-прем‘єр-міністром України Геннадієм Зубком. Отримавши вичерпну відповідь з цього приводу, написала статтю у газеті, редактором якої є. У статті надала факти, пряму мову Геннадія Григоровича та закликала жителів Золочівщини добре подумати і придивитись, хто і на які збори нас кличе, думати про безпеку та цілісність власної держави», - розповіла вона ІМІ.

Леся Горгота зазначила, що вибачатися перед колегою не збирається. «Як журналіст, і, вважаю, як громадянин України, вчинила правильно. Тому вибачатись не буду. Дивує той факт, що депутати, вочевидь, читавши лише заголовок статті і, не вникаючи у її зміст, проголосували за таке рішення. Це рішення водночас вважаю і антидержавним, адже у перших рядках звернення є такі слова: “В українському суспільстві є різні думки, як надати місцевому самоврядуванню справжнього змісту…”. У цьому конкретному випадку йдеться про створення фейкової територіальної громади у селі Сасів. Дивує, що свою позицію “за” висловив і депутат Золочівської районної ради, голова Золочівської райдержадміністрації Володимир Недзельський, якого Закон і держава поставили на сторожі української державності», - зазначила вона.

Юрист ІМІ Максим Ратушний зауважує, що рішення райради не має під собою нормативного підґрунтя. «Рішення райради не є нормативно обгрунтованим, оскільки чинним законодавством не передбачена така форма захисту прав осіб як публічне вибачення. Необхідно зауважити, що відповідно до положень статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, а чинним законодавством не передбачено такої форми захисту прав осіб як публічне вибачення», - сказав юрист.

«Крім цього, рішенням райради неможливо змінити внутрішні переконання та відношення до висловленої інформації. Така позиція також закріплена у постанові Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.01.09 року "Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи"», - сказав Максим Ратушний.

Засновник газети «Наша українська справа» - громадсько-патріотична організація «Український Чин». Леся Горгота пропрацювала 13 років журналісткою у комунальній газеті «Народне слово», з 2013 року заснувала газету «Наша українська справа» і є її головною редакторкою. З 2015 року обрана депутаткою Золочівської райради.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду