МЗС України заявляє про катування Сенцова і Чирнія під час затримання у Криму

МЗС України заявляє про катування Сенцова і Чирнія під час затримання у Криму

29 Липня 2015
2398

МЗС України заявляє про катування Сенцова і Чирнія під час затримання у Криму

2398
МЗС України заявляє про катування Сенцова і Чирнія під час затримання у Криму
МЗС України заявляє про катування Сенцова і Чирнія під час затримання у Криму

Міністерство закордонних справ України заявляє про катування громадян України - Олега Сенцова та Олексія Чирнія, які перебувають в ув'язненні в РФ за звинуваченням у плануванні терактів у Криму. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

«Викликають обурення факти порушення прав людини щодо вказаних громадян України. Зокрема, є інформація про застосування до Олега Сенцової тортур співробітниками російських правоохоронних органів під час затримання в травні 2014 на території АРК. Крім того, є відомості про застосування тортур і до Олексія Чирнія», - заявила речник МЗС України Мар'яна Беца на брифінгу в середу, 29 липня.

 

У МЗС підкреслили, що отримані від Олексія Чирнія в результаті незаконних тортур покази використовуються для звинувачення в тероризмі Олега Сенцова і Олександра Кольченка, «що повністю нівелює об'єктивність слідства».

 

Нагадаємо, Ініціативна група «Комітет солідарності» вимагає від Міністерства внутрішніх справ України розслідувати викрадення у Криму українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка у травні минулого року.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра  Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

  

16 квітня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

5 лютого адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2398
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду