Стартував проект юридичних консультацій з медіаправа РФ для журналістів, що працюють у Криму

Стартував проект юридичних консультацій з медіаправа РФ для журналістів, що працюють у Криму

28 Липня 2015
1357

Стартував проект юридичних консультацій з медіаправа РФ для журналістів, що працюють у Криму

1357
Стартував проект юридичних консультацій з медіаправа РФ для журналістів, що працюють у Криму
Стартував проект юридичних консультацій з медіаправа РФ для журналістів, що працюють у Криму

Організації Europeum та «Інтерньюз-Україна» розпочали проект надання юридичних консультацій для журналістів з Криму та інших областей України pravosmi.net. Про це повідомляє «Інтерньюз-Україна».

 

У теперішній політичній ситуації кримські журналісти вимушені діяти у нових правових умовах, адже російське медіаправо істотно відрізняється від українського права про ЗМІ. Допоможе журналістам у Криму працювати в рамках нового правового поля, не наражаючись на небезпеки, новий проект консультацій з російського медіаправа pravosmi.net. Кримські журналісти зможуть отримувати відповіді на свої питання в режимі онлайн.

 

Ініціаторами проекту є організації із розвитку демократії та незалежних ЗМІ Europeum і «Інтерньюз-Україна».

 

Юристи у сфері медіа надають консультації, відповідають на конкретні питання, а також публікують на блозі pravosmi.net/blog актуальну інформації про роботу російських медіазаконів і про те, як вони впливають на учасників медіа простору.

 

Види правової допомоги, яку надає проект:

-оцінка юридичних ризиків, пов'язаних із публікацією тієї чи іншої теми;

-правова допомога в отриманні інформації посадовців і державних органів;

-пошук підстав, за якими блогер або журналіст відповідно до закону звільняється від відповідальності за публікацію;

-виділення в майбутніх публікаціях найбільш небезпечних фрагментів, консультування щодо внесення в них правки, яка знижує пов'язані з цими фрагментами ризики;

-роз'яснення положень російського законодавства про мас-медіа;

-попередня оцінка проектів по створенню нових мас-медіа, їхньої реєстрації, необхідність отримання ліцензії;

-консультування з питань використання предметів інтелектуальної власності, роз'яснення, коли вони можуть використовуватися без дозволу автора;

-консультування у випадках, коли до журналіста або блогера надходять вимоги про видалення опублікованого ним матеріалу або про публікацію спростування;

-аналіз договорів та інших документів, які треті особи пропонують підписати журналісту, оцінка відповідності таких документів його інтересам.

 

Свої питання журналісти можуть надсилати у будь-який час, заповнивши онлайн-форму.

 

Щосереди з 15.00 до 17.00 (московський час) юрист pravosmi.net готовий відповідати на питання в онлайн-чаті.

 

На більш складні питання юрист відповідає по електронній пошті.

 

Відповіді на питання, задані не в робочі години онлайн-чату, можна отримати електронною поштою протягом 48 годин.

 

Актуальну інформацію про вплив російських медіа законів на ЗМІ та громадськість Криму можна знайти на блозі pravosmi.net/blog.php.

 

Нагадаємо, радник міністра інформаційної політики України Сергій Костинський вважає, що інформаційній блокаді окупованого Росією Криму може запобігти відкриття корпунктів західних ЗМІ на півострові.

 

18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно з російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва (супутник Astra 4A), на підставі чинних ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1357
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду