detector.media
28.07.2015 13:23
Стартував проект юридичних консультацій з медіаправа РФ для журналістів, що працюють у Криму
Стартував проект юридичних консультацій з медіаправа РФ для журналістів, що працюють у Криму

Організації Europeum та «Інтерньюз-Україна» розпочали проект надання юридичних консультацій для журналістів з Криму та інших областей України pravosmi.net. Про це повідомляє «Інтерньюз-Україна».

 

У теперішній політичній ситуації кримські журналісти вимушені діяти у нових правових умовах, адже російське медіаправо істотно відрізняється від українського права про ЗМІ. Допоможе журналістам у Криму працювати в рамках нового правового поля, не наражаючись на небезпеки, новий проект консультацій з російського медіаправа pravosmi.net. Кримські журналісти зможуть отримувати відповіді на свої питання в режимі онлайн.

 

Ініціаторами проекту є організації із розвитку демократії та незалежних ЗМІ Europeum і «Інтерньюз-Україна».

 

Юристи у сфері медіа надають консультації, відповідають на конкретні питання, а також публікують на блозі pravosmi.net/blog актуальну інформації про роботу російських медіазаконів і про те, як вони впливають на учасників медіа простору.

 

Види правової допомоги, яку надає проект:

-оцінка юридичних ризиків, пов'язаних із публікацією тієї чи іншої теми;

-правова допомога в отриманні інформації посадовців і державних органів;

-пошук підстав, за якими блогер або журналіст відповідно до закону звільняється від відповідальності за публікацію;

-виділення в майбутніх публікаціях найбільш небезпечних фрагментів, консультування щодо внесення в них правки, яка знижує пов'язані з цими фрагментами ризики;

-роз'яснення положень російського законодавства про мас-медіа;

-попередня оцінка проектів по створенню нових мас-медіа, їхньої реєстрації, необхідність отримання ліцензії;

-консультування з питань використання предметів інтелектуальної власності, роз'яснення, коли вони можуть використовуватися без дозволу автора;

-консультування у випадках, коли до журналіста або блогера надходять вимоги про видалення опублікованого ним матеріалу або про публікацію спростування;

-аналіз договорів та інших документів, які треті особи пропонують підписати журналісту, оцінка відповідності таких документів його інтересам.

 

Свої питання журналісти можуть надсилати у будь-який час, заповнивши онлайн-форму.

 

Щосереди з 15.00 до 17.00 (московський час) юрист pravosmi.net готовий відповідати на питання в онлайн-чаті.

 

На більш складні питання юрист відповідає по електронній пошті.

 

Відповіді на питання, задані не в робочі години онлайн-чату, можна отримати електронною поштою протягом 48 годин.

 

Актуальну інформацію про вплив російських медіа законів на ЗМІ та громадськість Криму можна знайти на блозі pravosmi.net/blog.php.

 

Нагадаємо, радник міністра інформаційної політики України Сергій Костинський вважає, що інформаційній блокаді окупованого Росією Криму може запобігти відкриття корпунктів західних ЗМІ на півострові.

 

18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно з російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва (супутник Astra 4A), на підставі чинних ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY