Нацрада затвердила нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті

Нацрада затвердила нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті

23 Липня 2015
3172

Нацрада затвердила нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті

3172
Нацрада затвердила нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті
Нацрада затвердила нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті

23 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила Правила ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Документ буде відправлено на реєстрацію до Міністерства юстиції, він набуде чинності після реєстрації та оприлюднення в «Офіційному віснику».

 

Також Нацрада визнала такими, що втратили чинність, попередні Правила ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, а також зміни до них, затверджені та зареєстровані у 2012 році.

 

Проект документу Нацрада винесла на громадське обговорення 11 червня.

 

У документі передбачено розмежувати дні трауру (жалоби) й дні пам'яті чи скорботи. До програмування в дні пам'яті висуваються полегшені вимоги, ніж до днів трауру.

 

У дні пам'яті передбачено поширення інформації про день пам'яті чи скорботи; припинення трансляції комедійних, еротичних фільмів і гумористичних передач; оголошення о 12.00 хвилини мовчання із супроводженням звуку метронома.

 

У дні жалоби на додачу до цього передбачено припинення трансляції розважальних і музичних передач, що містять твори мажорного звучання, теле- і радіо вікторин, музичних передач на замовлення у прямому ефірі, рекламних роликів, що містять елементи розваг та еротики; розміщення під час трансляції зображення палаючої свічки.

 

Нацрада також додала норму про те, що зміни до ефірної сітки мовлення вносяться не пізніше ніж через 12 (дванадцять) годин із часу опублікування на офіційних веб-сайтах указу Президента чи постанови Верховної Ради про день жалоби чи день пам'яті.

 

Проект документу передбачав оголошення хвилини мовчання о 19.00, але Нацрада погодилася з пропозицією мовників взяти за основу світову практику - хвилину мовчання о 12.00 (якщо інший час не вказаний в указі Президента України про оголошення дня пам'яті чи дня жалоби).

 

Як наголосили члени Нацради, проект нових правил розробили фахівці телеканалів «1+1» і СТБ з ініціативи Нацради. Поштовхом стали позапланові перевірки, проведені Нацрадою щодо мовлення 26 квітня - у День пам'яті Чорнобильської трагедії.

 

Наводимо проект документу зі змінами, затвердженими на засіданні 23 липня:

 

Правила

ведення мовлення на теле- і радіоканалах

у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті

 

1. Ці Правила визначають єдиний порядок ведення мовлення телерадіоорганізаціями на всій території України у разі видання Указу Президента України, прийняття Постанови Верховною Радою України, а також інших нормативно-правових актів про оголошення в Україні днів трауру (скорботи, жалоби) та днів пам'яті.

 

2. У разі видання Указу Президента України, прийняття Постанови Верховною Радою України, а також інших нормативно-правових актів про оголошення в Україні днів трауру (скорботи, жалоби) та днів пам'яті, телерадіоорганізації мають внести на цей день (але не пізніше ніж через 12 (дванадцять) годин з моменту опублікування на офіційних веб-сайтах видавців, відповідного нормативного акта) до теле-, радіопередач та сітки мовлення зміни.

 

3. У разі оголошення дня трауру (скорботи, жалоби) телерадіоорганізації зобов'язані:

припинити трансляцію комедійних та еротичних фільмів, гумористичних, розважальних та музичних передач, що містять твори мажорного звучання, теле- і радіовікторин, музичних передач на замовлення у прямому ефірі;

припинити трансляцію рекламних роликів, що містять елементи гумору та еротики;

поширювати мінімум раз щогодини в ефірному часі інформацію про день трауру (скорботи, жалоби);

під час телетрансляції розмістити зображення палаючої свічки;

оголосити хвилину мовчання із супроводженням звуку метронома о 12.00, якщо інше не передбачено відповідним указом Президента України.

 

4. У день пам'яті телерадіоорганізації зобов'язані внести до телерадіопередач та сітки мовлення такі зміни:

поширювати мінімум раз на кожні дві години в ефірному часі інформацію про день пам'яті;

припинити трансляцію комедійних та еротичних фільмів, гумористичних передач;

під час телетрансляції розмістити на екрані відповідне стилізоване зображення або палаючу свічку, які є доречними до відповідної події;

оголосити хвилину мовчання із супроводженням звуку метронома о 12.00, якщо інше не передбачено відповідним указом Президента України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3172
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду