Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

15 Червня 2015
2330

Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

2330
Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)
Нацрада винесла на громадське обговорення нові Правила ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті (ДОКУМЕНТ)

11 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила новий проект Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Проект винесено на громадське обговорення, яке триватиме місяць.

 

У проекті передбачено розмежувати дні трауру (жалоби) й дні пам'яті чи скорботи. До програмування в дні пам'яті висуваються полегшені вимоги, ніж до днів трауру.

 

У дні пам'яті передбачено поширення інформації про день пам'яті чи скорботи; припинення трансляції комедійних, еротичних фільмів і гумористичних передач; оголошення о 19.00 хвилини мовчання із супроводженням звуку метронома.

 

У дні жалоби на додачу до цього передбачено припинення трансляції розважальних і музичних передач, що містять твори мажорного звучання, теле- і радіо вікторин, музичних передач на замовлення у прямому ефірі, рекламних роликів, що містять елементи розваг та еротики; розміщення під час трансляції зображення палаючої свічки.

 

Нацрада пропонує також внести норму про те, що зміни до ефірної сітки мовлення вносяться не пізніше ніж через 12 (дванадцять) годин із часу опублікування на офіційних веб-сайтах указу Президента чи постанови Верховної Ради про день жалоби чи день пам'яті.

 

За словами голови Нацради Юрія Артеменка, проект документа розробили фахівці телеканалів «1+1» і СТБ з ініціативи Нацради. Поштовхом стали позапланові перевірки, проведені Нацрадою щодо мовлення 26 квітня - у День пам'яті Чорнобильської трагедії.

 

«Члени Нацради вийшли з пропозицією, що треба розмежувати день пам'яті і день жалоби. День жалоби - це горе, коли люди плачуть, у жалобі. А день пам'яті - коли треба згадати і вшанувати. І, мабуть, рівень скорботи має бути різним. В один день - приспустити прапори і помовчати, а в інший день - згадати. Ми цю ідею надали представникам телекомпаній «1+1» та СТБ саме через те, що вони потрапили під моніторинг. Вони разом розробили проект, де розмежували, що можна в день жалоби, що - в день пам'яті», - розповів пан Артеменко.

 

Слід зазначити, що в минулому Індустріальний телевізійний комітет неодноразово оскаржував у суді рішення Нацради про затвердження Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Мовники часто порушували ці Правила, наприклад, у День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій.

 

Громадське обговорення проекту нових Правил триватиме протягом місяця. Зауваження і пропозиції до проекту можна надсилати упродовж місяця на адресу Національної ради: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601; або електронною поштою: nrada@nrada.gov.ua

 

Наводимо повний текст проекту Правил:

 

Правила

ведення мовлення на теле- і радіоканалах

у дні трауру (жалоби) та дні пам'яті чи скорботи

 

1. Ці Правила визначають єдиний порядок ведення мовлення телерадіоорганізаціями на всій території України у разі видання Указу Президента України, прийняття постанови Верховною Радою України, а також інших нормативно-правових актів про оголошення в Україні днів трауру (жалоби) та днів пам'яті чи скорботи.

 

2. У разі видання Указу Президента України, прийняття постанови Верховною Радою України, а також інших нормативно-правових актів про оголошення в Україні днів трауру (жалоби) та днів пам'яті чи скорботи, телерадіоорганізації мають внести на цей день (але не пізніше ніж через 12 (дванадцять) годин з моменту опублікування на офіційних веб-сайтах видавців, відповідного нормативного акта) до теле-, радіопередач та сітки мовлення зміни:

 

2.1. у разі оголошення дня трауру (жалоби) телерадіоорганізації зобов'язані:

- припинити трансляцію комедійних та еротичних фільмів, розважальних та музичних передач, що містять твори мажорного звучання, теле- і радіовікторин, музичних передач на замовлення у прямому ефірі;

- припинити трансляцію рекламних роликів, що містять елементи розваг та еротики;

- поширювати в ефірному часі інформацію про день жалоби (трауру);

- під час телетрансляції розмістити зображення палаючої свічки;

- оголосити о 19.00 хвилину мовчання із супроводженням звуку метронома;

 

2.2. у день пам'яті чи скорботи, телерадіоорганізації зобов'язані:

- поширювати в ефірному часі інформацію про день пам'яті чи скорботи;

- припинити трансляцію комедійних та еротичних фільмів та гумористичних передач;

- оголосити о 19.00 хвилину мовчання із супроводженням звуку метронома.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2330
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду