Комітет свободи слова підтримав законопроект, що скасовує значну частину обмежень щодо реклами пива

Комітет свободи слова підтримав законопроект, що скасовує значну частину обмежень щодо реклами пива

2 Липня 2015
2507

Комітет свободи слова підтримав законопроект, що скасовує значну частину обмежень щодо реклами пива

2507
Комітет свободи слова підтримав законопроект, що скасовує значну частину обмежень щодо реклами пива
Комітет свободи слова підтримав законопроект, що скасовує значну частину обмежень щодо реклами пива

Учора, 1 липня, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект №2971-1 від 17 червня 2015 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення регулювання виробництва та обігу пива, удосконалення окремих положень щодо продажу пива та інших алкогольних напоїв». Автори документу - народні депутати Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін («Батьківщина»), Ольга Червакова, Ірина Геращенко (Блок Петра Порошенка), Микола Княжицький, Вікторія Сюмар (обидва - «Народний фронт») та Ірина Подоляк («Самопоміч»).

 

Законопроект, зокрема, пропонує:

-заборонити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів на території автозаправних станцій (крім тютюнових виробів), на відстані менш ніж 100 метрів від загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів у торгових приміщеннях (будівлях) з площею менше 20 кв. м, а також в усіх торгових закладах, крім закладів громадського харчування, з 22:00 до 07:00 (крім тютюнових виробів);

-заборонити поширювати інформацію про проведення розважальних заходів, конкурсів, лотерей, розіграшів призів, якщо умовою надання права участі у таких заходах є придбання та/або споживання алкогольних напоїв;

-дозволити розповсюдження та продаж товарів, які пов'язані з реалізацією пива в місцях продажу, споживанням пива та спонсоруванням з використанням знаків для товарів та послуг, під якими випускається пиво;

-не поширювати на рекламу та спонсорство пивних брендів на телебаченні і радіо дію абзацу другого частини першої ст. 5 та частини другої, третьої, сьомої ст. 22 Закону «Про рекламу» «за виключенням тих, які є аналогічними за змістом до положень Європейської конвенції про транскордонне телебачення». Тобто фактично законопроект пропонує не розповсюджувати на рекламу пива більшу частину обмежень щодо реклами алкогольної продукції.

 

Законопроект №2971-1 є альтернативним до урядового законопроекту №2971 від 29 травня 2015 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення регулювання виробництва та обігу пива», який, зокрема, пропонує жорсткіші обмеження щодо реклами пива.

 

Обидва законопроекти можуть бути проголосовані Верховною Радою сьогодні, 2 липня.

 

Нагадаємо, з 1 липня пиво в Україні прирівняли згідно законодавства до алкогольних напоїв. Це означає, що на цей напій почали поширюватися всі обмеження щодо реклами алкоголю: заборона реклами на телебаченні та радіо з 06.00 до 23.00, у більшості друкованих видань, на зовнішніх та внутрішніх носіях тощо.

 

Про майбутні заборони стало відомо ще на початку року. За словами баїнг-директора Vizeum Ukraine Даші Момот, готуючись до нововведень, ключові гравці пивної категорії значно посилили свою активність у першому півріччі 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014-го. «Наприклад, на ТБ за січень-червень 2015 року в цілому представники цієї категорії купили 49746 рейтингів, у той час як протягом того же періоду 2014 року - 45617. У найбільших гравців цієї категорії також зросли інвестиції в інтернет, деякі посилили присутність в зовнішній рекламі (ООН), а от радіо при цьому використовувалося значно менше», - пояснила вона.

 

Якщо парламент не відмінить рекламні обмеження, то представники рекламних агенцій та сейлз-хаусів прогнозують, що це підштовхне виробників пива активніше використовувати, зокрема, ТБ-спонсорство.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду