Сергій Рахманін назвав головні вади сучасної української журналістики

Сергій Рахманін назвав головні вади сучасної української журналістики

16 Червня 2015
1911

Сергій Рахманін назвав головні вади сучасної української журналістики

1911
Сергій Рахманін назвав головні вади сучасної української журналістики
Сергій Рахманін назвав головні вади сучасної української журналістики

Відомий український журналіст, заступник головного редактора газети «Дзеркало тижня» та ведучий програми «Гра у класику» на телеканалі ZIK Сергій Рахманін вважає головними недоліками сучасної української журналістики самовпевненість, поверхневість і перебирання на себе невластивих функцій. Про це він зазначив під час чат-конференції в інтернет-виданні «Главред».

 

На запитання читача «Що ви вважаєте головними хворобами української журналістики?» він відповів, що нині це певна самовпевненість, поверхневість і намагання виконувати невластиві журналістиці функції.

 

«Як на мене, журналісти мають інформувати, акцентувати увагу на тих питаннях, які потребують розв'язання та розтлумачувати явища і події, справжній зміст яких не зрозумілий пересічному громадянинові. Натомість сьогодні чомусь велика кількість медіа та журналістів намагаються бути полководцями, адвокатами, прокурорами, суддями, проповідниками, пропагандистами. А це, на мій погляд, призводить тільки до підвищення рівня недовіри читачів, слухачів та глядачів до медіа», - додав він.

 

Також у журналіста запитали про те, як на його думку, змінилася українська журналістика за роки незалежності - чи вона прогресує, чи навпаки.

 

«Єдине, що я можу сказати точно: українська журналістика протягом 24 років постійно змінювалася. За моїми суб'єктивними враженнями, позаяк журналісти знаходилися на вістрі подій через особливості своєї професії, вони першими відчували розчарування, і це в різні періоди новітньої укр. історії неминуче позначалося на якості їхньої роботи. Але після кожного розчарування, починалася нова хвиля, і щоразу в укр. журналістиці знаходилося достатньо молодих людей, які штовхали журналістику вперед, незважаючи на те, що поруч були колеги, які переживали певне розчарування. Думаю, якщо в Україні справді відбудуться принципові докорінні зміни, а натяк на це у суспільстві прослідковується, то журналісти в цьому процесі відіграватимуть суттєву роль», - зазначив Сергій Рахманін.

 

Заступнику головного редактора газети «Дзеркало тижня» також поставили питання щодо використання в журналістських матеріалах постів із соціальних мереж - чи допустиме воно в якісній професійній журналістиці.

 

«Журналістика стає іншою і не завжди зміни на краще. З одного боку, вона стає більш уривчастою, дещо поверхневою, але без сумніву, більш мобільною. Споживач звикає до стислих форм та оперативного реагування медіа на події. Тому журналісти і ЗМІ, аби залишатися актуальними, мають відповідати цим вимогам. Я не бачу нічого поганого в тому, щоб використовувати інформацію з соціальних мереж як новину, яку можна та варто перевіряти. Я проти сліпої ретрансляції того, що з'являється в соціальних мережах. Але якщо журналіст має можливість та вміння перевірити інформацію, доповнити ї, розшифрувати і розтлумачити її, пов'язати з іншими подіями, то немає нічого поганого в тому, щоб інформація з соціальних мереж була джерелом інформації», - переконаний пан Рахманін.

 

Нагадаємо, Сергій Рахманін також вважає, що українським медіа було би простіше формувати свою редакційну політику, зокрема домовитися про термінологію конфлікту, якби влада визначила своє ставлення до цієї війни.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду