На Львівщині різко зросла кількість судових позовів проти журналістів – НСЖУ

На Львівщині різко зросла кількість судових позовів проти журналістів – НСЖУ

20 Травня 2015
2255

На Львівщині різко зросла кількість судових позовів проти журналістів – НСЖУ

2255
На Львівщині різко зросла кількість судових позовів проти журналістів – НСЖУ
На Львівщині різко зросла кількість судових позовів проти журналістів – НСЖУ

За рік після зміни влади кількість судових позовів проти журналістів на Львівщині зросла в рази. Про це 19 травня повідомив заступник голови львівської обласної організації НСЖУ Андрій Болкун, повідомляє видання «Вголос».

 

За словами Андрія Болкуна, проблеми зі свободою слова є фактично в кожному районі Львівської області.

 

«Дивує, що фактично рік минув після Революції гідності, але справа зі свободою слова в Україні не поліпшилася. Порівняно з попереднім злочинним режимом Януковича кількість судових позовів збільшилася в рази. Фактично в кожному району ми маємо складні відносини ЗМІ з владою, представниками політичних партій, бізнесменами, які обирають судові процеси як головний метод боротьби. Якщо їм щось не подобається, одразу подають до суду», - зазначив пан Болкун.

 

Він повідомив, що правоохоронці досі розслідують справу щодо зниклого в 2003 році кореспондента газети «Народна справа» (Радехівський район, Львівська область) Василя Грисюка.

 

Немає остаточного висновку щодо минулорічного випадку з головним редактором «Нафтовика Борислава» Петром Магурою, якого на сесії Бориславської міськради невідомі особи взяли у «заручники».

 

«Правоохоронці ніяк не прореагували на цей випадок, і лише після втручання у справу львівського осередку спілки журналістів було відкрито кримінальне провадження за цим фактом, але результату й досі немає», - зазначив представник НСЖУ.

 

Пан Болкун також наголосив на тому, що в регіоні триває кілька судів щодо розміщення у ЗМІ у офіційних коментарів, відкритих листів, а також звернень посадових осіб і депутатів.

 

«І хоча в Законі «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» чітко сказано, що за передрук матеріалів і цитування журналісти не несуть відповідальності, суди приймають справи до розгляду», - зазначив заступник голови обласної організації НСЖУ.

 

Він також назвав приклади кількох судових справ за участю районних газет Сокальського, Яворівського та Жидачівського районів.

 

Нагадаємо, у грудні 2014 року під час засідання сесії міськради невідомі особи взяли «в заручники» головного редактора часопису «Нафтовик Борислава» (місто Борислав, Львівська область) Петра Магура та чинили жорсткий морально-психологічний тиск. Близько двох годин невідомі незаконно утримували журналіста «під вартою», ображали та погрожували фізичною розправою. Причиною такої агресивної поведінки, на думку пана Магура, стали газетні публікації газети «Нафтовик Борислава» про соціальні протести в місті. У лютому цього року було відкрито кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

 

Як писала «Детектор медіа», журналіст газети «Народна справа» Василь Грисюк зник у грудні 2003 року. Пан Грисюк писав на теми екології та охорони довкілля. Міліція розглядала різні версії, однак малоймовірною вважають версію про зникнення через журналістську діяльність - у прокуратурі та міліції вивчили всі статті журналіста і визнали їх нейтральними. Було порушено кримінальну справу про вбивство.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2255
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду