Померла Тамара Щербатюк

Померла Тамара Щербатюк

15 Травня 2015
11174

Померла Тамара Щербатюк

11174
Померла Тамара Щербатюк
Померла Тамара Щербатюк

У ніч на 15 травня на 79-му році життя померла корифей українського телебачення, телеведуча Тамара Щербатюк. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили в Національній телекомпанії України.

 

Тамара Щербатюк народилася 1936 року в журналістській родині. Її батько був радіожурналістом, у повоєнний час він був завідувачем кореспондентським пунктом Всесоюзного радіо в Києві. Тамара Володимирівна пішла його шляхом - закінчила факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

 

«Після закінчення університету мріяла про газету, а потрапила на Київську студію. І тоді телебачення мене буквально заворожило, - писала вона у своїй автобіографії. - Вела передачі для дітей і молоді у прямому ефірі, через роки - "Надвечір'я" знову у прямому ефірі, а коли почали записувати, то в режимі живого ТБ. Лише прямий ефір може дати дивовижне відчуття безпосереднього спілкування з глядачем, і це залишається на все професійне життя».

 

Пані Щербатюк працювала на українському телебаченні з 1950-х років, практично від його заснування. У 60-ті роки була в ефірі першою журналісткою з фаховою освітою. Вела першу розважальну молодіжну програму «Інтерклуб», у 1960 році була однією з ведучих першого телемосту Київ - Москва.

 

З 1960-х років викладала на факультеті журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка і в Театральному інституті імені Івана Карпенка-Карого. Була причетна до створення першої кафедри телебачення і радіомовлення в Україні, до написання перших програм, планів зі спеціалізації «телевізійна журналістика»; захистила дисертацію, де вперше досліджувалося ТБ України як єдина система ТБ Києва (на ті часи - Республіканського ТБ) і 16 наявних тоді телестудій. Віднайшла і вперше оприлюднила не лише факт існування, а й особливості функціонування телебачення в Києві у 1939-1941 роках.

 

Серед її студентів - Олександр Ткаченко, Олена Фроляк, Ігор Моляр, Костянтин Грубич.

 

У 1988 році створила авторський проект програми для літніх людей «Надвечір'я», яка існує вже 27 років і є найстарішою програмою на українському ТБ. До останнього моменту вела цю програму.

 

Тамара Щербатюк - заслужений працівник культури України, кавалер ордену княгині Ольги.

 

Чоловік Тамари Володимирівни, Вадим Чубасов, був телевізійним режисером, викладачем Театрального інституту імені Івана Карпенка-Карого, донька Олена - мистецтвознавець, працювала на телебаченні, захистила дисертацію, викладає.

 

«Детектор медіа» висловлює співчуття рідним і друзям Тамари Щербатюк, усім її колегам і вихованцям. Світла пам'ять!

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11174
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віталій
3262 дн. тому
Світла пам'ять. Ще одна сторінка нашої історії написана.
ГДЕТОРЯДОМ
3262 дн. тому
Світла пам'ять! Пам'ятаємо... Епоха...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду