detector.media
15.05.2015 11:28
Померла Тамара Щербатюк
Померла Тамара Щербатюк

У ніч на 15 травня на 79-му році життя померла корифей українського телебачення, телеведуча Тамара Щербатюк. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили в Національній телекомпанії України.

 

Тамара Щербатюк народилася 1936 року в журналістській родині. Її батько був радіожурналістом, у повоєнний час він був завідувачем кореспондентським пунктом Всесоюзного радіо в Києві. Тамара Володимирівна пішла його шляхом - закінчила факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

 

«Після закінчення університету мріяла про газету, а потрапила на Київську студію. І тоді телебачення мене буквально заворожило, - писала вона у своїй автобіографії. - Вела передачі для дітей і молоді у прямому ефірі, через роки - "Надвечір'я" знову у прямому ефірі, а коли почали записувати, то в режимі живого ТБ. Лише прямий ефір може дати дивовижне відчуття безпосереднього спілкування з глядачем, і це залишається на все професійне життя».

 

Пані Щербатюк працювала на українському телебаченні з 1950-х років, практично від його заснування. У 60-ті роки була в ефірі першою журналісткою з фаховою освітою. Вела першу розважальну молодіжну програму «Інтерклуб», у 1960 році була однією з ведучих першого телемосту Київ - Москва.

 

З 1960-х років викладала на факультеті журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка і в Театральному інституті імені Івана Карпенка-Карого. Була причетна до створення першої кафедри телебачення і радіомовлення в Україні, до написання перших програм, планів зі спеціалізації «телевізійна журналістика»; захистила дисертацію, де вперше досліджувалося ТБ України як єдина система ТБ Києва (на ті часи - Республіканського ТБ) і 16 наявних тоді телестудій. Віднайшла і вперше оприлюднила не лише факт існування, а й особливості функціонування телебачення в Києві у 1939-1941 роках.

 

Серед її студентів - Олександр Ткаченко, Олена Фроляк, Ігор Моляр, Костянтин Грубич.

 

У 1988 році створила авторський проект програми для літніх людей «Надвечір'я», яка існує вже 27 років і є найстарішою програмою на українському ТБ. До останнього моменту вела цю програму.

 

Тамара Щербатюк - заслужений працівник культури України, кавалер ордену княгині Ольги.

 

Чоловік Тамари Володимирівни, Вадим Чубасов, був телевізійним режисером, викладачем Театрального інституту імені Івана Карпенка-Карого, донька Олена - мистецтвознавець, працювала на телебаченні, захистила дисертацію, викладає.

 

«Детектор медіа» висловлює співчуття рідним і друзям Тамари Щербатюк, усім її колегам і вихованцям. Світла пам'ять!

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY