Журналістка Анна Андрієвська вважає, що влада недостатньо реагує на утиски ЗМІ в Криму

Журналістка Анна Андрієвська вважає, що влада недостатньо реагує на утиски ЗМІ в Криму

9 Квітня 2015
2772

Журналістка Анна Андрієвська вважає, що влада недостатньо реагує на утиски ЗМІ в Криму

2772
Журналістка Анна Андрієвська вважає, що влада недостатньо реагує на утиски ЗМІ в Криму
Журналістка Анна Андрієвська вважає, що влада недостатньо реагує на утиски ЗМІ в Криму

Кримська журналістка Анна Андрієвська заявляє про відсутність адекватної реакції української влади на порушення кримінальних справ проти журналістів у Криму. Про це вона сказала 9 квітня на прес-конференції, повідомляє УНІАН.

 

Як писала ТК, 13 березня співробітники ФСБ провели слідчі дії стосовно двох журналістів кримського інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань», зокрема квартиру кримської журналістки Анни Андрієвської, яка після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві, обшукали і вилучили комп'ютер.

 

Згодом керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар повідомила, що Анна Андрієвська має статус підозрюваної, а редактор видання Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму щодо публікацій «Центру журналістських розслідувань» кримінальній справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ.

 

«Адекватної реакції Держави Україна на цю справу так і не надійшло досі. Пройшов уже місяць, можливо, реакція всередині якихось відомств розробляється, але ми її поки не бачили, і ми залишаємося наодинці з цією проблемою», - констатувала пані Андрієвська.

 

Вона нагадала, що за тиждень до обшуків у домівках кримських журналістів Президент України Петро Порошенко заявив, що дав доручення профільним відомствам реагувати на всі факти порушення прав людини в Криму.

 

«Чомусь це розпорядження не виконується ніким. Незалежна медіа-профспілка України, членом комітету якого я є, ще місяць тому направила на ім'я президента звернення, в якому попросила його публічно відреагувати на репресії щодо журналістів, на факти утисків свободи слова, але поки ми не побачили жодної реакції», - додала пані Андрієвська.

 

Журналістка вважає, що відповідної обставинам була б «як мінімум заява на рівні МЗС України».

 

Вона нагадала, що в день обшуків міністр закордонних справ Павло Клімкін у Twitter заявив, що репресії проти журналістів у Криму повинні бути припинені, однак повідомлення в соціальній мережі, на думку журналістки, є недостатньою реакцією.

 

На думку Анни Андрієвської, подібними слідчими діями російська влада в Криму демонструє місцевим журналістам, що на них чекає, якщо вони будуть сумніватися в легітимності окупаційної влади. За словами пані Андрієвської, медійники Криму мають небагато варіантів: або мовчати, або їхати з півострова.

 

Нагадаємо, що 8 квітня в Сімферополі, в окупованому Росією Криму, Федеральна служба безпеки Росії допитала кримську журналісткуАнну Шайдурову. Як повідомив адвокат журналістки Іслям Веліляєв, допит проходив у межах кримінальної справи за публікації «Центру журналістських розслідувань», де раніше працювала пані Шайдурова. Справа щодо цього видання порушена за статтею 280.1 Кримінального кодексу РФ - публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ.

 

16 березня Комітет захисту журналістів (CPJ) привернув увагу світової медійної спільноти до свавілля проти працівників Центру журналістських розслідувань у Криму. 18 березня у новій доповіді Amnesty International, опублікованій з нагоди річниці анексії півострова, йшлося про те, що окупаційна влада Криму використовує широкий спектр тактик залякування, щоб розправитися з інакомисленням. 19 березня міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна організація Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) звинуватили російську ФСБ у Криму у переслідуванні та залякуванні незалежних ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду