ФСБ закінчила розслідування справи проти Олега Сенцова – про обвинувачення поки невідомо

ФСБ закінчила розслідування справи проти Олега Сенцова – про обвинувачення поки невідомо

2 Квітня 2015
2563

ФСБ закінчила розслідування справи проти Олега Сенцова – про обвинувачення поки невідомо

2563
ФСБ закінчила розслідування справи проти Олега Сенцова – про обвинувачення поки невідомо
ФСБ закінчила розслідування справи проти Олега Сенцова – про обвинувачення поки невідомо

ФСБ завершила розслідування кримінальної справи щодо звинувачення українського режисера Олега Сенцова та інших громадян України у начебто підготовці серії терактів в Криму напередодні 9 травня минулого року.  Про це повідомляє російське видання «Коммерсант».

 

Першому обвинувачення в остаточній редакції слідчі ФСБ пред'явили громадянину України Олександру Кольченку. «Фабула звинувачення залишилася тою самою: «участь у терористичному співтоваристві» (ч. 2 ст. 205.4 КК РФ) і «теракт, вчинений організованою групою» (ч. 2 ст. 205 КК РФ)», - повідомила його адвокат Світлана Сидоркіна.

 

За її словами, Олександру Кольченку ставиться в провину лише участь у підпалі офісу партії «Единая Россия» в Сімферополі (Крим) в квітні минулого року. «Кольченко не заперечує, що брав участь у підпалі, але не згоден з кваліфікацією наслідком його дій», - пояснила пані Сидоркіна.

 

ФСБ визнала те, що сталося, терактом, спрямованим на відділення Криму від Росії. За запевненнями захисту, таких цілей пана Кольченка не було. Пані Сидоркіна запевняє, що він не мав стосунку до визнаного в Росії екстремістським «Правого сектору», про що раніше згадували представники ФСБ. «Кольченко був активістом руху антифашистів, лояльно ставився до анархістів, і здебільшого він брав участь у мирних акціях - екологічних, на захист прав трудящих, тощо», - сказала Світлана Сидоркіна.

 

Як очікується, наступного тижня в суді Олександру Кольченко буде продовжено термін утримання під вартою. Швидше за все, після цього формально з матеріалами ознайомляться представники потерпілої сторони, якій визнали організацію сімферопольських єдиноросів. А вже потім настане черга самого обвинуваченого і адвокатів.

 

Тим часом іншим фігурантам справи про закінчення розслідування поки не оголосили. Так, адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе заявив, що відповідних повідомлень від слідства поки не отримував. Він також зазначив, що поки його клієнту ставляться в провину ті ж статті Карного кодексу РФ, що і Олександру Кольченку. Однак, що буде містити обвинувачення в остаточній редакції, невідомо.

 

«Ми нічого не знаємо про позицію третього обвинуваченого Олексія Чирнія, а про вирок четвертому фігуранту Геннадію Афанасьєву дізналися зі ЗМІ», - сказав адвокат, відзначаючи, що грудневим вироком, в рамках якого обвинуваченому Геннадію Афанасьєву був призначений семирічний терміну ув'язнення за звинуваченням у тероризмі, слідство створило преюдицію для засудження інших.

 

За його словами, Олег Сенцов провину не визнає, але про більш точну позицію свого клієнта він говорити не став, пославшись на підписку про нерозголошення.

 

Нагадаємо, адвокати української льотчиці Надії Савченко  Марк Фейгін і Микола Полозов звинуватили Дмитра Дінзе, який  захищає ув'язненого у СІЗО «Лефортово» у Москві українського кінорежисера Олега Сенцова, в тому, що той отримує гроші від Кремля і схиляє підзахисного до визнання провини.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», кінорежисер Олег Сенцов, відомий за повнометражним фільмом «Гамер», а також українські громадяни Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня минулого року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер на суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.  

 

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду