Тернопільська міська рада порушила закон, відмовивши журналістам надати інформацію з декларацій депутатів - ІМП

Тернопільська міська рада порушила закон, відмовивши журналістам надати інформацію з декларацій депутатів - ІМП

9 Березня 2015
2956

Тернопільська міська рада порушила закон, відмовивши журналістам надати інформацію з декларацій депутатів - ІМП

2956
Тернопільська міська рада порушила закон, відмовивши журналістам надати інформацію з декларацій депутатів - ІМП
Тернопільська міська рада порушила закон, відмовивши журналістам надати інформацію з декларацій депутатів - ІМП

Тернопільська міська рада надала журналістам місцевого інтернет-видання «Колона.net» копію декларації лише одного депутата у відповідь на запит, що був надісланий в рамках проекту «Відкритість народного мандату». Про це повідомляє видання «Колона.net».

 

Як пише видання, Тернопільська міськрада порушила відведений законом термін у 5 днів для надання відповіді на запит: відповідь на запит видання «Колона» від 21 січня надійшла 29 січня. Крім того, було надіслано декларацію одного депутата з 60 - Івана Сороколіта.  

 

Тернопільська міськрада аргументувала свою відмову тим, що оприлюднення декларацій депутатів начебто є незаконним і потребує згоди депутата.

 

«На ваш запит про надання копій декларацій про майно, доходи, витрати та забов'язання фінансового характеру депутатів Тернопільської міської ради повідомляємо, що оприлюднення декларацій депутатів не передбачено чинним законодавством. Дана інформація може бути надана лише із дозволу особи про яку надається інформація. Ваш запит доведений до відома депутатів ради 26.01.2015 на сесії міської ради. Згоду на надання інформації надав Сороколіт І.М., інші депутати такої згоди не дали. Копія декларації додається», - йдеться у відповіді Тернопільської міськради.

 

Журналістти видання звернулись за роз'ясненням правомірності відмови до юриста  Інституту Медіа Права (ІМП) Віти Володовської.

 

За її словами, відповідь міськради не відповідає вимогам закону. «Надання саме копій декларацій є проблемним, оскільки цей документ містить деякі відомості, які відповідно до закону "Про засади запобігання і протидії корупції" є обмеженими в доступі: "відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, а також щодо місця проживання та реєстрації декларанта, місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, є інформацією з обмеженим доступом та оприлюдненню не підлягають ( ч. 2  ст. 12 Закону України)», - зазначила юристка.

 

Однак, разом з цим зазначений закон і закон «Про доступ до публічної інформації» передбачають, що інші відомості з декларацій не можуть обмежуватись у доступі і мають надаватись. При цьому, згоди на поширення відкритих відомостей з декларації не потрібно, зазначила юристка.

 

«У вашій ситуації мала б бути застосована норма ч. 7 ст. 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації", зокрема: "Обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений." Тобто, міська рада повинна була надати вам відомості (по суті, виписку з декларації) по кожному депутату», - пояснила Віта Володовська.

 

Нагадаємо, з третьої спроби громадськість отримала доступ до декларацій про доходи керівника Апарату Верховної Ради України Валентина Зайчука та його першого заступника Івана Куцика, які раніше ігнорували запити журналістів «Громадського ТБ». Декларації були надані на вимогу народного депутата Світлани Заліщук.

 

Водночас Апарат Верховної Ради України відмовився оприлюднити прізвища штатних помічників-консультантів народних депутатів. Про це йдеться у відповіді керівника Апарату Верховної Ради Валентина Зайчука на запит кореспондента миколаївського інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрія Лохматова.

 

Інститут Медіа Права (ІМП) подав до суду проти Центральної виборчої комісії (УВК) з вимогою оприлюднити автобіографії політичних лідерів, поданих ними до парламентських виборів минулого року. ІМП у листопаді минулого запитував у ЦВК автобіографії тодішніх кандидатів у депутати Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. ЦВК надала у відповідь лише короткі біографічні довідки, заявляючи, що решта інформації є конфіденційною.

 

На офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської опубліковано роз'яснення щодо статусу інформації про виплати з державного та місцевого бюджетів на користь посадовців, у якому зазначено, що така інформація не може мати обмеженого доступу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду