Захарчук заявляє, що співробітники СБУ привезли його для обміну – СБУ стверджує, що він втік від слідства

Захарчук заявляє, що співробітники СБУ привезли його для обміну – СБУ стверджує, що він втік від слідства

3 Березня 2015
3950

Захарчук заявляє, що співробітники СБУ привезли його для обміну – СБУ стверджує, що він втік від слідства

3950
Захарчук заявляє, що співробітники СБУ привезли його для обміну – СБУ стверджує, що він втік від слідства
Захарчук заявляє, що співробітники СБУ привезли його для обміну – СБУ стверджує, що він втік від слідства

Громадянин України Андрій Захарчук, який співробітничає як журналіст з російськими ЗМІ і якого СБУ затримувала за підозрою у державній зраді, наполягає на тому, що за пропозицією СБУ його обміняли на українських військовополонених  разом з бойовиками «ДНР»-«ЛНР», і він підписав заяву про амністію. Про це повідомляє «Радіо Свобода», яке взяла інтерв'ю у журналіста.

 

Водночас речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що СБУ не зняла обвинувачення з журналіста, розслідування його справи продовжується, а повідомлення про його обмін на українських військополонених є брехнею. При цьому СБУ поки не надала пояснень, яким чином Андрій Захарчук міг опинитися на волі у Краматорську (Донецька область), а потім у Луганську, де відбувався обмін полоненими, у той час, коли Апеляційний суд у Миколаєві залишив його під вартою до 11 квітня.

 

Нагадаємо, пані Гітлянська заявила, що «Захарчуку було змінено запобіжний захід на непов'язаний з триманням під вартою». «Але відповідно до рішення, він мав з'являтися і бути на контакті зі слідчим, оскільки слідчі дії щодо цієї особи продовжуються. Ми бачили інформацію, що він виїхав за межі України (в Санкт-Петербург - ред.). Справа продовжує розслідуватися і якщо він не буде з'являтися у визначений термін на допит і не буде іти на контакт зі слідством, його буде оголошено в розшук», - зазначила очільниця прес-служби СБУ.

 

На прохання «Радіо Свобода» прокоментувати заяву СБУ Андрій Захарчук відповів:  «Це смішно. Щоб мене включити в списки на обмін, повинна бути підписана амністія, що з мене всі обвинувачення знімаються. Я таку заяву підписав. Працівники СБУ самі відвезли мене до Краматорська, де був обмін. Виходить самі вони допомогли мені втекти до Росії».

 

Як повідомив «Детектор медіа» брат журналіста Михайло Захарчук, 20 лютого, напередодні обміну, відбулося засідання Апеляційного суду Миколаївської області, який вирішив залишити Андрія Захарчука під вартою до 11 квітня. Апеляційні скарги адвокатів заарештованого журналіста були відхилені. «Ми всі були в шоці з апеляційного суду. Їм нікуди було діватися, але вони все одно відхилили наші скарги», - зазначив брат журналіста Михайло Захарчук.

 

«Після апеляції, яка була, звичайно, відхилена, мене повезли в СБУ, ми там балакали певний час, години чотири. І мені дали папір підписати, що я хочу на обмін. Сказали, що іншого вибору в мене нема: "Або сиди років 10, або іди на обмін". Я, звичайно, підписав. В цю ж ніч мене повезли до Краматорська. Там я разом із полоненими "ЛНР" поїхав під Луганськ на обмін. Нас обміняли. Я був включений в офіційні списки. Я не міг туди потрапити без амністії», - заявляє Андрій Захарчук. 

 

Він також стверджує, що підписав лише заяву про амністію і ніяких документів про зміну запобіжного заходу не підписував. «Так, інакше за законом бути не могло. На яких же підставах вони мене відпустили? Якщо вони кажуть, що був змінений запобіжний захід, то я теж повинен був папір підписати. Але я ж такого нічого не підписував. Вони мене самі відвезли, їм самим обмін був вигідний», - сказав журналіст.

 

Водночас він заявляє, що документи про амністію у нього відсутні - СБУ не надала йому копії. Через це він побоюється, що його оголосять у міжнародний розшук. «Я просив, але мені копії ніхто не дав. Це все робиться по напрацьованій схемі. Я вам можу сказати, що буде далі. Далі вони мене в міжнародний розшук оголосять. Мовляв, я втік. І знайдуться документи, які я, мовляв, підписав. Це зрозуміло, і мені дуже прикро, що в моїй країні відбуваються такі речі», - сказав Андрій Захарчук.

 

За словами Андрія Захарчука, СБУ таким чином намагається виправити свою помилку. «Вони відразу, як мене взяли, зрозуміли що зробили помилку. Спочатку думали, що я шпигун і вишукую матеріали для ФСБ чи ще для когось. Коли на третій десь день вони зрозуміли, що це не так, вони не знали, що робити. Як з цієї ситуації вийти найбільш тихо. Але тихо не вийшло, а вийшло так. І тепер вони будуть іти до кінця», - сказав він. 

 

Андрій Захарчук сказав, що розуміє, що російські ЗМІ ведуть інформаційну війну, але у його петербурзькій редакції знали, що він підтримує Майдан і не висували претензій. Водночас він розчарований позицією українських медіа щодо його справи.

 

«Це, звичайно, інформаційна війна. Але, може, колись я думав, що українські ЗМІ відрізняються від російських в кращий бік. Але коли зі мною ця ситуація відбулася, і коли мої колеги, брат і я обдзвонили всі канали українські, ЗМІ, і ніхто не хотів за це братися, всі відхрестилися від цієї теми… Мені прикро звання зрадника батьківщини. Я не знаю, чи мене взяли навмисно для обміну, не знаю навіщо їм це було... Але вони помилися і помилку свою не визнали. Взяли б, перевірили і відпустили б. Але виправдальних вироків в нас же майже немає», - сказав журналіст.

 

Російські ЗМІ повідомили, що Андрій Захарчук, якого 21 лютого звільнили з-під арешту в ході обміну полоненими між українською стороною та проросійськими терористичними організаціями «ДНР» і «ЛНР», повернуся до Санкт-Петербурга.

 

Нагадаємо, 12 лютого Центральний районний суд міста Миколаєва постановив узяти під варту пана Захарчука, якого СБУ затримала і висунула підозру у державній зраді.

 

За інформацією СБУ, у січні-лютому цього року пан Захарчук відвідав кілька міст України, потім прибув до Миколаєва, де зробив своїм фотоапаратом знімки Інгульського та пішохідного мостів, Суднобудівного заводу імені 61 комунара і ДП «Миколаївський бронетанковий завод», співробітники служби безпеки якого і затримали журналіста під час фотозйомки. Миколаївський бронетанковий завод і завод імені 61 комунара є стратегічними об'єктами, що входять в Державний концерн «Укробронпром».

 

19 лютого «голова» самопроголошеної  «ЛНР»  Ігор Плотницький запропонував українській стороні  обміняти затриманого  громадянина України Андрія Захарчука, який працював журналістом у Росії, на взятих у полон поблизу Дебальцевого (Донецька область) українських військових.

 

24 лютого в інтерв'ю новинному агентству «Харьков» Андрій Захарчук розповів, що планує продовжити працювати журналістом в Росії у виданні «Невские новости». Він також зазначив, що його здивувала реакція українських колег на його арешт. Андрій Захарчук сказав, що практично жодне ЗМІ не піднялося на його захист.

 

«Федеральное агентство новостей» повідомило, що під час перебування у Луганську після звільнення з полону журналіст зустрівся з очільником самопроголошеної «ЛНР» Ігорем Плотницьким. Журналіст подякував йому, проте зазначив, що був здивований тим, що саме керівництво «ЛНР» «виступило в ролі мого спасителя». У відповідь Ігор Плотницький запропонував журналісту працювати в «Новоросії».

 

13 лютого у коментарі «Детектор медіа» юристка Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Людмила Опришко заявила, що звинуваченням івано-франківського блогера Руслана Коцаби й журналіста «Невских новостей» Андрія Захарчука бракує чіткої аргументації з боку правоохоронних органів. Правозахисник Євген Захаров назвав звинувачення проти пана Коцаби й пана Захарчука непереконливими.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду